V mrazničke je nonstop pripravená polievka, pocestného uvíta i nasýti

  • Spravodajstvo / Región
  • 26. júla 2013, 08:26
  • Autor:jk

Na Slovensku vznikol prvý dom pútnikov. Svoje útočisko našiel v niekdajšej márnici pri Bazilike svätého Mikuláša v Trnave. Je prvým takýmto zariadením, avšak vraj zďaleka nie posledným. Jeho iniciátori chcú zamerať svoju pozornosť aj na Vrbové, Piešťany, Beckov či starosloviensku lokalitu Ducové.

Dušou projektu a zároveň šéfkou občianskeho združenia Spojené ruky je 36-ročná Mária Prekopová. Vzory pre svoj nápad nachádzala počas pútí do Santiago de Compostela k hrobu svätého Jakuba či poľskej Czenstochovej. „V zahraničí nájdete pre pútnikov domy počas celej trasy. Medzi nimi je vzdialenosť asi päť kilometrov,“ hovorí M. Prekopová. Na Slovensku podobná sieť neexistuje. Pritom táto krajina je na pútnické miesta bohatá.
Stratená mentalita našich predkov

Tak trošku pionierka, hľadačka staronových ciest M. Prekopová by rada trasy opätovne oživila. „Mentalita Slovákov sa zmenila. Naši starí rodičia ešte zažili púte, na ktorých šliapali niekoľko dní. Takáto cesta sa môže stať nielen miestom rozjímania človeka, ale i jeho vnútornou zmenou. U nás máme napríklad nádhernú Slovenskú mariánsku cestu,“ s nadšením v hlase tvrdí M. Prekopová.

Pripravovaná nitka mariánskej cesty sa bude vinúť od pútnického miesta Gaboltov pri Bardejove až po Šaštín na západnom Slovensku. Má dve trasy – severnú a južnú. A práve tá severná zachycuje aj piešťanský región.

Trnavskému zariadeniu jeho „majitelia“ hovoria jednoducho – domec. Na chodníku pred ním prostá tabuľa hlása: Dom pútnika. Info, nocľah, občerstvenie, darčeky. Neomietnutá budova ukrýva zopár miestností. V kuchynke nájdete všetko potrebné. Je tu riad, hrnce, príbory i taniere. Najdôležitejším centrom je však chladnička a jej mrazák. V ňom je nonstop pripravená polievka, ktorá vyhladovaného pútnika nielen uvíta, ale aj zasýti.
Čo je božie a čo cisárovo

V izbách za kuchynkou sú naukladané postele. Dočasne ich je v nich umiestnených desať. Pre nocľažníkov sú pripravené sú drobné darčeky, ktoré ich batohy nijako nezaťažia – básničky, tričká, sväté obrázky…

Celý článok nájdete v aktuálnom vydaní Piešťanského týždňa. 
0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav