Ruinami Katarínky bude znieť vážna hudba

  • Spravodajstvo / Región
  • 26. júla 2013, 08:48
  • Autor:sita/red(i)

Vážna hudba zaznie v piatok 2. augusta v ruinách kostola sv. Kataríny pri Dechticiach v okrese Trnava. V podaní zoskupenia Mucha Quartet zaznejú sláčikové kvartetá Josepha Haydna a Maurica Ravela a skladby Ladislava Stančeka a Ilju Zeljenku. Ako hosť bude spievať Eva Šušková, ktorá patrí medzi špičku slovenských koncertných umelcov.

Podujatie Noc kostolných a kláštorných ruín sa začína koncertom o 18:30, po jeho skončení bude pokračovať svätou omšou. "Po západe slnka začne za svetla petrolejok nočné sprevádzanie návštevníkov doplnené o výklad k historickej pamiatke zrúcaniny kostola a kláštora, ktorý bude doplnený o príbeh sv. Kataríny, ktorá sa stala patrónkou tohto pútnického miesta,“ informoval Michal Novomeský z organizačného tímu. 
Zrúcanina kostola s kláštorom sv. Kataríny sa nachádza v lesoch Malých Karpát v Trnavskom kraji neďaleko obcí Dechtice a Naháč. Stála nepovšimnutá do roku 1995, kedy Peter Herceg, vtedajší študent, začal organizovať dobrovoľnícke tábory zamerané na záchranu tejto pamiatky. Od tohto roku sa na Katarínke, ako ju familiárne nazývajú miestni, vystriedalo takmer 1 300 dobrovoľníkov, ktorí systematicky pracujú na záchrane poškodených častí a pomocou archeologického výskumu aj na objavovaní histórie tohto zaujímavého miesta.
Kláštor svätej Kataríny Alexandrijskej bol založený v roku 1618 a patril františkánskemu rádu. V roku 1786 bol kláštor dekrétom cisára Jozefa II. zrušený. Mnísi ho museli opustiť’ a kláštor sa postupne začal meniť’ na ruiny.
0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava