Žena pod autobusom, záchranka nedorazila ani po 20 minútach!

  • Spravodajstvo
  • 24. júla 2013, 12:42
  • Autor:red. (v)

Dnes, v stredu 24. júla okolo pol dvanástej sa v Piešťanoch za okružnou križovatkou na Krajinskej ulici stala dopravná nehoda, pri ktorej skončila dôchodkyňa pod kolesami autobusu. Hoci k nej volali viackrát záchranku, tá nedorazila ani po viac ako dvadsiatich minútach. Po kruháči v ten čas prešli tri sanitky, až poslednú z nich, ktorá prevážala pacientku v bezvedomí zastavila polícia a požiadala o prvú pomoc.

 Náhodný chodec i vodič, ktorí poskytli cyklistke prvú pomoc, ale najmä množstvo ľudí, ktoré čakalo na zastávke na spoj do Hlohovca boli pobúrení!  „Čo je to za systém, človek tu ide vykrvácať a nedostane sa mu ošetrenia? Veď ju preboha naložte do policajného auta a odvezte do nemocnice,“ kričali ľudia na policajnú hliadku, ktorá sem dorazila. Policajti urgovali záchranku, najbližšia voľná do Piešťan mala prísť z Veľkých Ripnian. ..
Podľa svedkov dôchodkyňa išla od strany Kruhovky cez cestu  mimo priechodu pre chodcov a autobus  vychádzajúci z kruháču ju prešiel prednými aj zadnými kolesami. Bicykel ostal zakliesnený  v prednej časti a starkú vytiahli spod zadných kolies na okraj cesty.
„Mala šťastie, že je taká chudučká, tlstejší človek to neprežije,“  povedali svedkovia nehody. Starká  necítila bolesť, bola zjavne v šoku, na jednej z nôh mala zrejme odtrhnutý sval. Záchranár, ktorého aj so sanitkou  zastavili na križovatke, ženu vyšetril, poskytol jej prvú pomoc, naložili ju do sanitky, kde už ležala iná kolabujúca pacientka v bezvedomí s kyslíkom na ústach… So zapnutou sirénou  vyrazili krátko pred dvanástou hodinou k nemocnici.V dnešný deň boli pravdepodobne záchranky vyťažené pre kolabujúce stavy.
Video nie je vhodné pre slabšie povahy a maloletých.
((myvideo:1))

Harmonogram nehody:
11:30-11:32  – vodič zrazil dôchodkyňu
11:33 – 11:35 – v tomto čase volali opakovane 112-ku
11:51 – telefonát na mobil svedka nehody, ktorý prijal hovor pravdepodobne zo 112-ky, signál bol rušený, záchranka ešte stále neprišla
11:53 – násilné zastavenie náhodnej záchranky s bratislavskou značkou, lekár odmietal prevoz aj ošetrenie so slovami, že v sanitke má pacientku v bezvedomí, na tlak rozhnevanej verejnosti ženu vyšetril a naložil do sanitky
11.53 – 11:54 – Kontrola zdravotného stavu pacientky

11:55 – naloženie do záchranky
Výsledok: Násilne zastavená náhodná sanitka prišla po  22 minútach od zavolania 112-ky.

Záchranári majú čas meraný inak:


Stanovisko hovorcu  Záchrannej zdravotnej služby SR Borisa Chmela:

To že išlo o 11 minút je zaznamenané a aj nahraté, môžu si to vyžiadať podľa zákona kontrolné orgány ako polícia či Úrad pre dohľad na zdravotnou starostlivosťou, my  nemôžeme prekrúcať fakty. Takže Vám  posielam naše oficiálne stanovisko aj s vysvetlením, ako funguje záchranná zdravotná služba, pretože asi to nie je známe:

 ,, V Piešťanoch sú dve posádky záchrannej zdravotnej služby – ambulancia Rýchlej lekárskej pomoci a ambulancia Rýchlej zdravotnej pomoci. K prípadu, ktorý si vyžaduje zásah záchrannej zdravotnej služby sa vždy vysiela najbližšia voľná dostupná posádka. Ambulancie záchrannej zdravotnej služby sa vysielajú k prípadom, kde treba poskytnúť neodkladnú zdravotnú starostlivosť. Dokončujú zásah vždy štandardným spôsobom, nemôžu prerušiť ošetrovanie, alebo prevoz  pacienta do zdravotníckeho zariadenia a následne prijať výzvu a ísť na nový zásah. Najmä pokiaľ by to ohrozilo poskytovanie neodkladnej zdravotnej starostlivosti počas už prebiehajúceho zásahu.

 Informáciu o nehode sme dostali o 11:35. Obidve posádky v Piešťanoch boli v čase, keď sa stala nehoda na výjazdoch, jedna pri poruche vedomia a druhá pri kolapsovom stave a sťaženom dýchaní, čiže ošetrovali a nemohli prerušiť ošetrenie a nechať pacientov len tak ležať na ulici. Nakoľko boli tieto ambulancie na iných zásahoch, bola vyslaná najbližšia ambulancia záchrannej zdravotnej služby, aj keď z väčšej vzdialenosti. Išlo o RZP Veľké Ripňany, ktorá je vzdialená cca 19 km. Tá bola odvolaná, pretože pacientku medzitým zobrala a ošetrila už spomenutá obsadená posádka RZP Piešťany, ktorá išla náhodou okolo a zastavili ju. Takže tá urobila niečo naviac, čo sa bežne nerobí a ani nemalo robiť, keďže mala v sanitke človeka s vážnymi zdravotnými problémami, ktorý na to mohol doplatiť, čiže ľudia by mali skôr tento krok oceniť. Inak by musela prísť  spomenutá ambulancia z Veľkých Ripnian. V sanitke mali pani o 11:46, čiže za 11 minút od nahlásenia, čo je presne priemerný dojazdový čas ambulancií k pacientovi na Slovensku.“

Stanovisko hovorkyne Krajského riaditeľa policajného zboru v Trnave, Martiny Kredatusovej:


Polícia vyšetruje dopravnú nehodu, ktorá sa stala dnes (247.) o 11.30 h na kruhovom objazde na Krajinskej ceste v Piešťanoch. Autobus prímestskej linky s niekoľkými cestujúcimi smeroval na Krajinský most. Pri prechádzaní cez kruhový objazd vošla do jeho jazdnej dráhy chodkyňa tlačiaca bicykel. 55 ročný vodič autobusu z Jalšového (okr. Hlohovec) zrážke už nedokázal zabrániť. 69 ročná chodkyňa z Piešťan utrpela  zranenia, ktorých rozsah ešte nie je presne známy a je hospitalizovaná v nemocnici. Dychová skúška u vodiča autobusu bola negatívna, u chodkyne bude alkohol zistený dodatočne. Polícia okolnosti dopravnej nehody vyšetruje.
Polícia pripomína chodcom, že sú pri prechádzaní cez cestu povinní prednostne použiť priechod pre chodcov, nadchod alebo podchod. Chodec nesmie vstupovať na vozovku, a to ani pri použití priechodu pre chodcov, ak vzhľadom na rýchlosť prichádzajúcich vozidiel nemôže cez vozovku bezpečne prejsť. Iným účastníkom cestnej premávky ako chodcom je používanie priechodu pre chodcov zakázané. To znamená, že ak by chcel cyklista prejsť cez priechod, musí z bicykla zosadnúť, vtedy sa stáva chodcom.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 6. mája. Tento deň Medzinárodným dňom bez diét. Meniny má Hermína.
  • 06.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 7. mája 2024
Meniny má Monika, zajtra Ingrida