Júlia Albertová – maskot kúpaliska Eva

  • Kultúra a spoločnosť
  • 19. júla 2013, 10:37
  • Autor:vd

Písal sa rok 1948. Malá Julinka Bartovicová mala päť rokov a jej otec – Karol ju učil splývať. Len čo sa naučila dýchať pod vodou, pridala pohyb rúk i nôh a zrodilo sa plávanie. Karol bol na svoju dcéru pyšný. Hoci sa narodila v znamení blížencov, na slávnej piešťanskej Eve plávala ako ryba.

Šli jej nielen prsia, ktoré sa jej aj pekne vytvarovali, ale aj kraul. Všimol si to aj Rudo Bačík, syn správcu piešťanského kúpaliska, a naučil ju motýlika. Júlia rástla ako z vody – aj z vody, ktorú si občas chlipla na Eve. Tá voda ju zocelila. Nikdy nepoznala, čo sú to chlamýdie či iné bacily. Poznala iba hlášky R. Bačíka, smeje sa na nich dodnes.
„Mamičky, nemočte si nohy v detskom bazéne, lebo vám smrdzá a decká tú vodu chloncú,“ spomína na jednu z pamätných viet Piešťanka, ktorá si aj muža našla v bazéne. Lepšie povedané, našli sa navzájom. „Plávala som motýlika. Vynorila som sa z vody rovno pri mojom budúcom manželovi. Tak sme sa spoznali. Máme spolu dve deti, plávať som naučila dcérku aj syna, ba i vnúčatá,“ chváli sa J. Albertová. „Som na Eve každý deň. A bývala som tu každý deň celý svoj život. Moja vnučka Martinka ma už považuje za maskota kúpaliska,“ smiala sa šťastná babička. Práve vyšla z vonkajšieho bazéna, kde v sobotu učila plávať motýlika svojho vnuka Filipa.
Júlia Albertová s manželom Ľudovítom naučili deti plávať na Eve.

„Život bez Evy by som si vedela veľmi ťažko predstaviť. Aj preto som veľmi rada, že si ju piešťanskí vodnopólisti prenajali a že ju udržujú v prevádzke. Pozrite sa okolo. Aké nádherné prostredie je tu. Perfektná namiešaná voda, vysoké stromy, modrá obloha, horúce slnko. Tu človek relaxuje, aj keď nemá náladu,“ dodala J. Albertová. Ani ona, podobne ako ďalší Piešťanec – Jaro Kostelný, nemá voči Eve žiadne vážnej výhrady. Eva je síce stará a renováciu by potrebovala ako soľ, no ako matka miluje svoje deti aj s chybami, tak Piešťanci milujú svoje kúpalisko.
No vnútorný bazén im chýba. V okrúhlom bazéne si kĺby vyhrievajú starší, v novom – detskom sa čľapocú najmenší a v plaveckom, kde v sobotu zaručene menia čistú vodu, nachádzajú vyžitie všetci, čo túžia po zážitku z plávania, hádzania loptičiek či „vykecávania sa“ v kruhu so známymi.

Celý článok spomienok na kúpalisko Eva nájdete v aktuálnom vydaní Piešťanského týždňa. 
0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
nedeľa, 5. mája 2024
Meniny má Lesana, zajtra Hermína