Trnavčania si vymohli viac stromov v centre

  • Spravodajstvo
  • 17. júla 2013, 12:48
  • Autor:sita

V centre Trnavy pribudnú nové stromy, vymohli si ich obyvatelia mesta. Na Trojičnom námestí ich bude deväť, na pešej zóne pribudne k aktuálnemu projektu ďalších päť stromov. Vedenie radnice netají, že v tomto prípade rozhodol tlak verejnej mienky.

Verejnosť ostro kritizovala vzhľad prvej etapy obnovy pešej zóny, na ktorej nie je ani jediný strom. ,,My sme ľudia, ktorí zastupujú obyvateľov mesta a počúvame ich názory. A naozaj, keď sa človek prejde po námestí, povie si, že niečo, čo sa týka zelene, by tu pribudnúť mohlo. Dali sme hlavy dokopy s pamiatkarmi a výsledkom je tento model,“ povedal viceprimátor Bystrík Stanko. Zároveň však dodal, že Trojičné námestie má aj zhromažďovaciu funkciu, preto z neho nemôže byť park.
Aj keď projekt prvej etapy pešej zóny so zeleňou nerátal, pred budovu Prachárne a Divadla Jána Palárika napokon vysadia tri jasene. Na ďalšie miesta centrálneho námestia vysadia pravdepodobne lipy. Projekt obnovy celej pešej zóny ráta s výsadbou 49 jaseňov mannových a deviatich hrušiek okrasných, ktoré nahradia doterajšie brestovce. Podľa najnovšieho rozhodnutia vedenia mesta pribudne ešte päť stromov ginka, ktoré zabezpečia tieň nad lavičkami. Podľa Jarmily Garaiovej z Mestského úradu v Trnave bude vysadené ginko s korunou rastúcou do šírky. Hlavný architekt Trnavy Milan Horák v tejto súvislosti povedal, že zeleň by mala vytvárať podmienky na elimináciu klimatických zmien, ktoré sa evidentne prejavujú množstvom horúcich dní. ,,Keď chceme ľudí udržať v centre, tak toto je jedna z foriem,“ dodal. Sadiť sa budú vyrastené stromy, radnicu budú stáť podľa predbežných odhadov osem až deväťtisíc eur.
O budúcom vzhľade pešej zóny diskutovalo vedenie mesta s obyvateľmi už od roku 2006. Vtedy všetky návrhy na viac stromov v centre mesta odmietalo s vysvetlením, že pešia zóna nemôže nahrádzať lesopark. Stromy v pamiatkovej rezervácii sa nepozdávali ani pamiatkarom. Po dlhých diskusiách s nimi sa podľa viceprimátora Stanka zrodila kompromisná dohoda. Krajský pamiatkový úrad v Trnave má zatiaľ problém s dvoma stromami naplánovanými pred divadlom, vedenie mesta však verí, že pamiatkarov pre svoj zámer získa.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 6. mája. Tento deň Medzinárodným dňom bez diét. Meniny má Hermína.
  • 06.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 7. mája 2024
Meniny má Monika, zajtra Ingrida