Víkend v Krakovanoch ožil folklórnymi slávnosťami

  • Spravodajstvo
  • 1. júla 2013, 18:18
  • Autor:vd

Už po 47. raz sa v Krakovanoch zišli milovníci folklóru, aby spevom, tancom, muzikou ale aj ukážkami remeselnej tvorby a inými formami ľudovej slovesnosti vzdali hold umeniu našich predkov. V dedine, azda každý druhý obyvateľ pôsobí v niektorom z folklórnych telies podporuje tento festival aj Trnavský samosprávny kraj (TTSK). A tak slávnosti dostali pred siedmimi rokmi názov Župný festival kultúry – Krakovany, nad ktorým drží záštitu predseda TTSK – Tibor Mikuš.

Ťarcha organizácie ale spočíva na ramenách Krakovancov.  Program, ktorý vzhliadli stovky ľudí z celého regiónu rozdelili na dva dni. V sobotu večer 29. júla vystúpili súbory a spevácke skupiny a ľudové hudby Krakovany, Striebornica, Kuklované,  Muzička, Dunáag, Duša Fujary, Krakovienka a Orava. Do bieleho rána vyhrávali v programe Eh ráno, ráno ľudové hudby Borovienka, Limbačka a Orava.
V nedeľu 30. júna sa letný amfiteáter zaplnil rodinami s malými deťmi. V programe s názvom Poďme sa hrať, poďme spolu tancovať  účinkovali detské folklórne súbory Inovček, Trnavček, Krakovanček a Zvonček. Potom už pódium patrilo dospelým. Svoje najkrajšie pásma a tance predviedli folklórne súbory Inovec, Špačinčanka, Otava, Lusk a Orava. Na rozlúčku zahrala opäť ľudová hudba Borovienka. Okrem vystúpení tu boli aj stánky, v ktorých remeselníci z Krakovian i okolia prezentovali svoju tvorbu. Boli tu košikári, čipkárky, medovnikári,  predávala sa tu cukrová vata, guláš aj pečená klobása a so svojimi bylinkovými receptami sa s návštevníkmi podujatia podelila aj bylinkárka Anna Kopáčová.
Aj o tomto sa dočítate v aktuálnom vydaní PT.
Pozrite si fotogalériu a video:
((myvideo:1:))

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 1. mája. Tento deň Sviatkom práce, Sviatkom sv. Jozefa robotníka, patróna všetkých pracujúcich a Svetovým dňom astmy.…
  • 01.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 2. mája 2024
Meniny má Žigmund, zajtra Galina