Prvá obec s inteligentnými semaformi

  • Spravodajstvo / Región
  • 27. júna 2013, 08:01
  • Autor:jk

Dubovany sú prvou obcou na Slovensku, kde nainštalovali inteligentné semafory s radarmi reagujúcimi na rýchlosť vozidiel. Semafory sú dva – jeden v smere od Veľkých Kostolian, druhý v smere od Veselého. Fungujú na takom princípe, že radary monitorujú rýchlosť prechádzajúcich áut a v prípade prekročenia povolenej päťdesiatky na semafore naskočí červená stopka.

Zariadenia namontovali vo štvrtok minulého týždňa. Vzhľadom na krátku dobu prevádzkovania je predčasné hodnotiť ich efektivitu. Starosta Dubovian Miroslav Michalčík pre Piešťanský týždeň však poznamenal: „Hneď v prvý deň fungovania som pri semafore strávil asi hodinu a musím uznať, že odhadom asi 80 až 90 percent vodičov ho rešpektovala.
V  Dubovanoch chcú aj takýmto spôsobom zabrániť opakovaniu tragédie z januára 2011, keď mladý vodič zrazil školáčky Alicu a Simonku. Obe deti následkom zranení podľahli. Neskôr znalec z odboru dopravy určil, že vinník išiel cez obec minimálne 82 kilometrov za hodinu.
O tejto téme si viac prečítate v aktuálnom vydaní Piešťanského týždňa.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava