Pripomíname si 70. výročie úmrtie Imricha Wintera

  • Spravodajstvo
  • 27. júna 2013, 10:50
  • Autor:MsÚ/PIC/red

Imrich Winter sa narodil 10. októbra 1878 v Ipeľských Šahách. Bol podnikateľom v kúpeľníctve. Viedol rodinný majetok v Šahách. Od roku 1900 začal pomáhať pri budovaní kúpeľov Piešťany. Staral sa o účtovnícke práce, propagáciu kúpeľov, ochranu a zveľaďovanie parku, pestovanie kultúrneho života.

Zásluhou Imricha a jeho brata Ľudovíta bola 21. júna 1928 v severovýchodnej časti Kúpeľnej dvorany sprístupnená menšia expozícia múzejných predmetov. Expozícia dostala názov "Etnografická".
Exponáty boli tematicky rozdelené do ôsmich okruhov: flóra, fauna, národopisná keramika, kroje a výšivky, ľudová architektúra, slovenské rezby a maľby, história a archeológia. Rok 1928 je rokom vzniku Piešťanskej muzeálnej spoločnosti. Jej členovia boli nadšenci z vtedajšieho vedenia kúpeľov a z radov zamestnancov, významní kúpeľní hostia a lekári. Spomedzi pacientov sa členmi spoločnosti stali aj mnohí významní návštevníci kúpeľov. Predsedom spoločnosti bol Imrich Winter a tajomníkom sa stal správca kúpeľov. 

V roku 1933 bola expozícia dnešného Balneologického múzea rozšírená a prebudovaná. Prvým riaditeľom sa stal zakladateľ Imrich Winter a bol ním až do smrti v roku 1943. Okrem národopisu prezentovala návštevníkom i archeológiu, históriu kúpeľov, prírodovedné zbierky, "Štefánikov kútik", numizmatiku a dom ľudového bývania z Piešťan. Múzeum navštívili mnohí významní hostia, napríklad Štefánikova snúbenica markíza G. Benzoni, naváb Salar Jung III. z Haidarabádu, naváb z Bhopálu Hamidullah a jeho neter princezná Rooma Bia či Rabia, Sir Ibrahim sultán z Johor Baharu a manželka Helen, maharadža z Tehri Garhwalu, arcibiskup Pavol Jantausch, politik Jan Masaryk, budapeštiansky maliar Árpád Basch, americká herečka Lilian Gish, maliar Janko Alexy, maliari Miloš Bazovský a Martin Benka, spisovateľ Vladimír Roy, Robert Seton Watson a mnohí iní.
V roku 1934 Imrich Winter vydal Sprievodcu po Piešťanskom múzeu. Bol predsedom Piešťanského golfového klubu, podieľal sa na zriadení termálnych jazierok a malej zoologickej záhrady na Kúpeľnom ostrove. Pamätná tabuľa mu bola odhalená 29. 6. 1993, na budove Balneologického múzea. Autorom pamätnej tabule je piešťanský keramikár Marián Pekár.

Imrich Winter zomrel 26. júna 1943 v Bratislave. Jeho vnučky Catherine a Blanka Ballo žijú v Paríži. Catherine sa so svojím manželom zúčastnila osláv jubilea mesta Piešťany a 22. Otvorenia letnej kúpeľnej sezóny.
0 Shares

Najnovšie správy

Pri príležitosti Dňa Zeme sa v okolitých obciach konalo veľké upratovanie. Inak to nebolo ani v Ostrove, ktorý sa už…
  • 28.04.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
Dnes je pondelok 29. apríla. Tento deň je Európskym dňom solidarity a spolupráce medzi generáciami a Medzinárodným dňom tanca. Meniny…
  • 29.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
pondelok, 29. apríla 2024
Meniny má Lea, zajtra Anastázia