TRNAVA: Aktivisti budú kosiť trávniky častejšie ako firmy

  • Spravodajstvo
  • 13. júna 2013, 10:19
  • Autor:sita

Občianske združenie Lepšia Trnava sa zadarmo stará o dve zelené plochy v meste. Radnica tak ušetrí v tomto roku približne štyritisíc eur, ktoré doteraz platila externým firmám. Ušetrené peniaze má podľa dohody so združením investovať späť do zelene.

Lepšia Trnava si zobrala do svojej starostlivosti zeleň pri cholerovej kaplnke na okraji mesta a veľkú zelenú plochu Kalvárie. Nielenže ušetrí samospráve peniaze, ale zeleň by mala dostať aj kvalitnejšiu starostlivosť. Trávniky sa aktivisti zaviazali kosiť raz za dva – tri týždne, rovnako často chcú odburiňovať aj záhony. Papiere a ďalšie nečistoty zo zelených plôch chcú zbierať každý týždeň. Súkromné spoločnosti takú starostlivosť zabezpečiť nedokázali, pretože mestské zastupiteľstvo priškrtilo výdavky na kosenie a starostlivosť o zeleň.

Peter Bročka zo združenia Lepšia Trnava už viackrát poukázal na nedostatočnú starostlivosť o trávniky v meste. Spochybnil aj zmluvy, ktoré má samospráva uzatvorené so súkromnými firmami a dal podnet na ich prešetrenie Úradu pre verejné obstarávanie. Pôvodne mal záujem ,,adoptovať“ si Univerzitný parčík v centre Trnavy, radnica mu to nedovolila s vysvetlením, že je ešte v záruke a preto sa oň musí starať profesionálna firma.

Lepšia Trnava sa zaviazala okrem pravidelného kosenia, odburiňovania, zberu nečistôt a hrabania lístia zabezpečiť aj odvoz pokosenej trávy a odpadkov na skládku. Trnava podľa hovorcu radnice Pavla Tomašoviča víta všetky dobrovoľnícke aktivity, ktoré vedú k zlepšeniu života v meste. Ak by sa ľudia v jednotlivých mestských častiach viac angažovali v starostlivosti o svoje okolie, získali by podľa neho aj lepší vzťah k miestu, kde žijú. Mesto v tomto roku obmedzilo kosenie trávnikov, zdôvodňuje to šetrením. Jedno kosenie podľa údajov mestského úradu stojí 80-tisíc eur. O zeleň v meste sa stará päť firiem, ktoré si mestský úrad vybral vo verejnej súťaži ešte v roku 1996.

0 Shares

Najnovšie správy

Pri príležitosti Dňa Zeme sa v okolitých obciach konalo veľké upratovanie. Inak to nebolo ani v Ostrove, ktorý sa už…
  • 28.04.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
nedeľa, 28. apríla 2024
Meniny má Jarmila, zajtra Lea