Galéria predstaví Cyrila a Metoda v dielach výtvarníkov

  • Spravodajstvo
  • 13. júna 2013, 10:03
  • Autor:sita

TRNAVA – Galéria Jána Koniarka v Trnave pripravila pri príležitosti 1 150. výročia príchodu Cyrila a Metoda na územie Veľkej Moravy výstavu zameranú na reflexiu cyrilo-metodskej témy v dielach slovenských výtvarníkov. Výstavu koncipovanú ako výber z tvorby slovenských autorov od 19. storočia po súčasnosť otvoria v Kopplovej vile vo štvrtok 20. júna, potrvá do polovice júla.

Výber kurátorky Aleny Piatrovej poukazuje na dve polohy umeleckého stvárnenia tejto historicko-náboženskej témy v slovenskom výtvarnom umení: prvú predstavujú diela odvolávajúce sa na zaužívané ikonografické schémy a výtvarnú tradíciu minulosti, ktorú na výstave reprezentuje dielo Jozefa Božetecha Klemensa Sv. Cyril a Metod z roku 1867. Druhú rovinu zastupujú diela prinášajúce nové uchopenie témy prostredníctvom aktuálneho vizuálneho jazyka. Prezentované budú diela z tvorby umelcov, ktorí sa veľkomoravskej téme venujú programovo – napríklad Edita Ambrušová, Mikuláš Klimčák, Ľudmila Cvengrošová, Marian Polonský, Andrej Rudavský, ale aj diela výtvarníkov, ktorí cyrilo-metodský motív vo svojej tvorbe stvárnili len ojedinelo, napríklad Tibor Bártfay, František Kudláč, Alexander Trizuljak, Ernest Zmeták. K najpôsobivejším vystaveným dielam patrí nedávno objavená olejomaľba od Jeremiáša Bassiho z roku 1910, ale aj diela klasikov slovenského maliarstva Martina Benku, Jozefa Hanulu či Ľudovíta Fullu. Najaktuálnejšie tendencie výtvarnej reflexie cyrilo-metodskej témy zastupujú v maľbe diela Jozefa Vydrnáka a Dariny Gladišovej a v sochárstve modely zo súťaže na súsošie svätých Cyrila, Metoda a Gorazda pre bratislavské Hurbanovo námestie, prvýkrát predstavené v kontexte galerijnej výstavy.

Súčasťou výstavy je aj prezentácia pamätihodností s cyrilometodským motívom na území Trnavského samosprávneho kraja prostredníctvom fotografie – kostoly s patrocíniom sv. Cyrila a Metoda, sochy vo verejnom priestore, vitráže a ďalšie. Výstava je obohatená o historicko-archeologický exkurz, ktorý Galéria Jána Koniarka pripravila v spolupráci so SNM-Historickým múzeom: prostredníctvom 14 panelov sa návštevníci môžu oboznámiť s misiou solúnskych bratov, ich dielom a odkazom cyrilometodského kultu pre dnešok.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Pri príležitosti Dňa Zeme sa v okolitých obciach konalo veľké upratovanie. Inak to nebolo ani v Ostrove, ktorý sa už…
  • 28.04.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
nedeľa, 28. apríla 2024
Meniny má Jarmila, zajtra Lea