Oslavy v Trebaticiach už tento víkend

  • Spravodajstvo
  • 4. júna 2013, 08:38
  • Autor:jk

Číslo 22 Piešťanského týždňa sme venovali 900. výročiu prvej písomnej zmienky o Trebaticiach. Z obsiahleho materiálu vyberáme:

Stretnutie rodákov je jedným zo splnených snov
Farby obce s 1330 obyvateľmi háji už od januára 2003. Ako dvadsaťosemročný sa stal jedným z najmladších starostov na Slovensku a prvýkrát v dejinách Trebatíc sa medzi „richtárskymi“ menami objavilo meno Valo. Predtým štyri roky zastával funkciu poslanca a prvé skúsenosti s chodom samosprávy získaval počas vojenskej náhradnej služby, keď pracoval na obecnom úrade. Juraj Valo, starosta Trebatíc.

► O niekoľko dní vás čakajú oslavy 900. výročia prvej písomnej zmienky o obci, ktorého súčasťou je aj stretnutie rodákov…

– Zorganizovanie tohto stretnutia pokladám za naplnenie jedného z mojich snov. Kedysi som objavil v obecnej kronike, že podobné stretnutie bolo v roku 1971. Zúčastnilo sa ho dvetisíc Trebatičanov. Zo zápisu vyžarovala veľká spolupatričnosť, solidarita aj radosť zo stretnutia, ktoré malo medzi občanmi veľký ohlas. Jedným z hlavných organizátorov bol môj starý otec Michal Valo. Obdobne je to aj s reprezentatívnou monografiou obce, ktorú vydávame pri príležitosti 900. výročia prvej písomnej zmienky o nej. Naposledy vyšla monografia v roku 2002 pod názvom História Trebatíc. Nová publikácia je v podobe, ktorú doposiaľ neobsahovala žiadna iná. Na jej príprave sa podieľalo viacero autorov z radov občanov Trebatíc rôznych vekových kategórií. Občas ma prenasledovali obavy, či sa nám podarí zaznamenať všetky podstatné udalosti zo života obce od jej vzniku až po súčasnosť.

► Vaše sny sa po tomto víkende stanú realitou. Zostali vám ešte nejaké?
– Mojou víziou je prepojenie Piešťan s Vrbovým cez Trebatice a Krakovany cyklotrasou. Malo by jej napomôcť vytvorenie občianskeho združenia verejno-súkromného partnerstva s názvom Holeška, ktoré zakladáme spolu s obcami Chtelnica a Rakovice. Toto združenie vzniká, aby sme účelovo mohli čerpať finančné prostriedky programu Leader z fondov Európskej únie v nastávajúcom programovom období. V prípade, že program nebude obmedzený počtom obyvateľov, oslovíme v určitom čase pravdepodobne i mesto Piešťany.


O slávnom stretnutí rodákov, šantení miestnych seniorov, snoch starostu a veľa ďaľších zaujímavostí o Trebaticiach sa dočítate v najnovšom vydaní Piešťanského týždňa, ktoré nájdete už dnes u svojich predajcoch.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 29. apríla. Tento deň je Európskym dňom solidarity a spolupráce medzi generáciami a Medzinárodným dňom tanca. Meniny…
  • 29.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Pri príležitosti Dňa Zeme sa v okolitých obciach konalo veľké upratovanie. Inak to nebolo ani v Ostrove, ktorý sa už…
  • 28.04.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
pondelok, 29. apríla 2024
Meniny má Jarmila, zajtra Lea