Na boj s komármi nedostanú všetci rovnako

  • Spravodajstvo
  • 31. mája 2013, 08:03
  • Autor:sita/red(i)

Trnavský samosprávny kraj prispeje na postreky proti premnoženým komárom len tým obciam, ktoré zaplatili príspevok do krízového fondu. Uhradí im najviac polovicu z oprávnených nákladov. Ostatné obce môžu podľa štatútu fondu na odstránenie kalamitnej situácie dostať len bezúročnú pôžičku. Do fondu, ktorý je určený na riešenie krízových situácii, vkladajú dohodnutú čiastku kraj a obce, ale nie všetky.

Striekať komáre chce asi štyridsať obcí, najviac polovicu nákladov kraj uhradí podľa hovorcu Patrika Velšica desiatke z nich. Ďalších tridsať obcí môže čerpať len nenávratnú pôžičku, pretože do krízového fondu neplatia určený príspevok. O finančnú výpomoc na boj s komármi požiadali vedenie kraja obce zo Združenia miest a obcí Žitného ostrova a Združenia miest a obcí Záhoria.
Rada Centrálneho krízového fondu kraja sa k prerozdeľovaniu peňazí na kalamitu vráti po 10. júni, vtedy by malo byť už jasnejšie, koľko peňazí obce potrebujú. 

Združenie miest a obcí Žitného ostrova svoju žiadosť o finančnú výpomoc podložilo správou Nasira Jaliliho z Univerzity Komenského o vykonanom monitoringu kalamitného výskytu komárov v okrese Dunajská Streda. Vo viacerých obciach podľa tejto správy zaevidovali do sto náletov komárov na človeka počas jednej minúty. Komáre znepríjemňujú život aj obyvateľom Záhoria, hlavne z okolia rieky Moravy.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 17. mája. Tento deň je Svetovým dňom hypertenzie a Svetovým dňom telekomunikácií. Meniny má Gizela, Aneta.
  • 17.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 18. mája 2024
Meniny má Viola, zajtra Gertrúda