Výskumníci ukázali fascinujúci svet rastlín

  • Kultúra a spoločnosť
  • 24. mája 2013, 07:57
  • Autor:ip

Centrum výskumu rastlinnej výroby (CVRV) v Piešťanoch pripravilo Deň fascinácie rastlinami. Slovensko sa tak zapojilo medzi viac ako 50 krajín sveta, ktoré 18. mája oslavujú zaujímavý svet zelene. Centrum pri tejto príležitosti otvorilo brány a verejnosti ukázali jednoduché pokusy, rôzne výstavky či ochutnávky produktov z rastlín.

Pracovníci pripravili šestnásť stanovíšť na otvorenom priestranstve, v skleníkoch i v budove. Návštevníci, medzi ktorými boli hlavne stredoškoláci, mohli sledovať, ako vyzerá, keď sú rastliny choré, identifikovať DNA zelene či zistiť, aké procesy sa dejú v pôde. Všetci sa zastavili pri stanovišti s vynikajúcim čajíkom z liečivých rastlín a zobrali si so sebou dopestované bylinky.
O priebehu dňa pre Piešťanský týždeň povedala koordinátorka podujatia Katarína Bojnanská: „Návštevníkov veľmi zaujalo všetko praktické, ak sa dalo, tak si to aj vyskúšali – odber pôdnych vzoriek, meranie utuženia pôdy, meranie obsahu chlorofylu a rôzne ochutnávky. Veľa otázok bolo ohľadom zdravej výživy: prečo je mak zdravý, prečo sa ho pestuje tak málo, ako vznikol biely mak, ako sa môžu upravovať ovsené vločky. Praktická bola informácia, čo robiť, keď sa odev zafarbí od trávy – ide o zelené farbivo chlorofyl, ktoré je rozpustné v alkohole, a na čo ho rastliny potrebujú.“
Ďalšie podrobnosti si prečítate v aktuálnom vydaní Piešťanského týždňa. 
0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 17. mája. Tento deň je Svetovým dňom hypertenzie a Svetovým dňom telekomunikácií. Meniny má Gizela, Aneta.
  • 17.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Bodnutím manžela vyvrcholila hádka v byte medzi manželmi v Novom Meste nad Váhom. Obaja boli pod vplyvom alkoholu. Informovala o…
  • 16.05.2024, 18:02
  • Krimi / Spravodajstvo
piatok, 17. mája 2024
Meniny má Gizela, zajtra Viola