Bývalú trnavskú botanickú záhradu otvoria pre verejnosť

  • Spravodajstvo
  • 24. mája 2013, 08:15
  • Autor:sita/red(i)

Zabudnutú bývalú botanickú záhradu v Trnave po rokoch práce sprístupnia v piatok pre verejnosť. Otvorená bude každý deň od apríla do októbra. Záhrada so stovkami drevín bola pôvodne špecializovaným pracoviskom Pedagogickej fakulty UK, po jej odsťahovaní do Bratislavy v roku 1986 len chátrala.

Pred zánikom ju zachránili strojári z Materiálovotechnologickej fakulty STU, ktorí sa pustili do obnovy záhrady pred šiestimi rokmi. Dobrovoľníci podľa Kristíny Gerulovej z fakulty odpracovali bez nároku na odmenu tisícky hodín.
Najskôr zo zanedbanej záhrady museli dostať bezdomovcov, potom z nej odstraňovali množstvo buriny a všetky suché, prestarnuté a choré stromy. Z pôvodných zostali zachované atraktívne sekvojovce mamutie, céder himalájsky a ďalšie viac či menej exotické dreviny.
Postupne pribúdali nové, ktoré kupovali z rôznych grantov. Pred niekoľkými dňami sadili stromy z výťažku trnavského festivalu Ekofest. "Okrem iných sme vybrali zaujímavé ovocné dreviny ako kiwi, ebenovník rajčiakonosný, známy ako hurmi kaki, či moruše trnavské. Vysadili sme aj judášovec kráľovský, čo je strom zaujímavý tým, že jeho kvety rastú na kmeni. V záhrade nám pribudol aj trojmetrový bambus a radosť máme aj z poľnej trávy, ktorá záhradu dotvorí lúčnymi kvetmi,“ povedala Gerulová.
Najväčšiu radosť má však zo vzácneho prírastku, ktorým je dub pochádzajúci z Mexika. Vo viac ako hektárovej záhrade je pripravený náučný chodník, väčšina drevín je označená informačnými tabuľkami. Nebudú v nej však žiadne lavičky, ani iná záhradná architektúra.
"Nebudeme návštevníkom zakazovať chodiť po tráve, môžu si pokojne do trávy sadnúť a urobiť si tam piknik,“ priblížila jej budúce fungovanie Gerulová. Doteraz bývala táto atraktívna zeleň uprostred sídliska Prednádražie pre verejnosť otvorená len výnimočne. 
0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 17. mája. Tento deň je Svetovým dňom hypertenzie a Svetovým dňom telekomunikácií. Meniny má Gizela, Aneta.
  • 17.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Bodnutím manžela vyvrcholila hádka v byte medzi manželmi v Novom Meste nad Váhom. Obaja boli pod vplyvom alkoholu. Informovala o…
  • 16.05.2024, 18:02
  • Krimi / Spravodajstvo
piatok, 17. mája 2024
Meniny má Gizela, zajtra Viola