Ľadovec v Šípkovom poobíjal rajčiny aj marhule

  • Spravodajstvo
  • 23. mája 2013, 10:26
  • Autor:vd

Ľadovec, ktorý sa sypal z oblohy v utorok večer 22. mája pozberal úrodu z niektorých stromov nielen v obci Šípkové ale aj na Prašníku a v okolí. V Šípkovom až do stredajšieho večera hasiči z Prašníka a Vrbového odstraňovali nánosy blata z centra obce. Obyvatelia už mali chodníky pred domami zväčša čisté, aj keď v niektorých miestach potrebovali na zaschnuté v niektorých miestach až päť centimetrové vrstvy blata silný prúd hasičských striekačiek. Potok Šípkovec si už tiekol pokojným tempom a miesta, odkiaľ sa deň predtým valila voda sa dali už len tušiť podľa zaschnutých nánosov blata. Na ulici už nebolo veľa ľudí, len ženy a deti sa prizerali na pracujúcich hasičov. Pred niektorými domami ešte chlapi s „vapkami“ čistili priedomie a ženy zametali.

"Ľadovec nám obil rajčiny, voda zničila špenát, repu ani nevidieť," povedal Jozef Horáčik zo Šípkového. Jeho manželka Marta podotkla: "Ale hlavná vec, že sme nemuseli z domu vyvlekať mokré veci. Potopu tu mávame pravidelne, už sme si na ňu zvykli. Kým sme nemali vyvýšený nábeh do domu, mali sme zatopený dvor, garáž aj letnú kuchyňu."
((myvideo:1))
Zastavili sme sa aj pri bytovke. Aj keď jej obyvatelia až do hlbokej noci umývali okolie od blata, podľa škvŕn na bočnej stene ale hlavne rozmoknutého zablateného terénu v severozápadnej časti okolia stavby bolo jasné, že blato sa tadiaľ valilo prúdom. "Teraz to už ako tak vyzerá, robili sme do pol druhej v noci a ráno sme s manželom opäť pokračovali, lebo ak to blato zaschne, odstraňuje sa ťažšie," povedala Viera Remiášová. "Mne zostali skoro pred dverami topánky v blate," usmiala sa dcéra Viery Remiášovej, Lea. Chlapi, ktorí okolo nás prechádzali len mávli rukou: "Toto sa zopakuje tento rok ešte trikrát, treba sa pozrieť, čo nasadili družstevníci. Ak je na poliach nad dedinou kukurica alebo iná riedko siata plodina, jej koreňový systém neudrží vodu. A tak ju máme v dedine."Túto informáciu nám potvrdila aj starostka obce. O tom, čo a prečo je zasiate na parcelách družstva nám porozprával jeho predseda Ján Gúčik:" Ideálne by bolo svahy nad Šípkovým zatrávniť, no ekonomika družstva to nedovoľuje."

Viac sa dočítate v pripravovanom vydaní Piešťanského týždňa.

Pozrite si fotogalériu z odstraňovania následkov povodne.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 4. mája 2024
Meniny má Florián, zajtra Lesana