O kus zelene v Trnave sa chce starať dobrovoľník

  • Spravodajstvo
  • 20. mája 2013, 13:22
  • Autor:sita/red(i)

Trnava odmietla iniciatívu občianskeho aktivistu Petra Bročku, ktorý sa chcel zadarmo starať o Univerzitný parčík v centre mesta. Bročka s jeho kosením začal, v práci však namiesto neho pokračovala zazmluvnená firma. Mestský úrad dobrovoľníkovi ponúkol pre jeho iniciatívu zeleň na iných miestach.

Univerzitný parčík za viac ako 300-tisíc eur je podľa hovorcu trnavskej radnice Pavla Tomašoviča v záruke, preto sa oň musí starať profesionálna firma. Ak by mestský úrad zrušil zmluvu, o záruku by prišiel. "Pánovi Bročkovi sme ponúkli možnosť kosiť trávu pri cholerovej kaplnke a na Kalvárii, a vyzerá to tak, že sa dohodneme,“ dodal Tomašovič. Bročka sa pred podpisom zmluvy nechcel k svojej aktivite vyjadrovať. 
Trnava podľa Tomašoviča víta všetky dobrovoľnícke aktivity, ktoré by viedli k zlepšeniu života v meste. Ak by sa ľudia v jednotlivých mestských častiach viac angažovali v starostlivosti o svoje okolie, získali by aj lepší vzťah k miestu, kde žijú. "Ani dobrovoľníctvo však nemôže byť živelné, pretože by mohlo vzniknúť viac škody ako osohu. Napríklad teraz vo veľkom rúbeme stromy, ktoré pred rokmi niekto vysadil na nevhodné miesta,“ dodal. 
Trnava v tomto roku obmedzila kosenie trávnikov v meste, zdôvodňuje to šetrením. Jedno kosenie podľa údajov mestského úradu stojí 80-tisíc eur. O zeleň v meste sa stará päť firiem, ktoré si mestský úrad vybral vo verejnej súťaži ešte v roku 1996. Bročka sa obrátil na Úrad pre verejné obstarávanie s podnetom na kontrolu, pretože každoročne dohodnuté ceny prác nie sú výsledkom súťaže.
0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 4. mája 2024
Meniny má Florián, zajtra Lesana