Noc kostolov má pritiahnuť do Trnavy viac turistov

  • Spravodajstvo
  • 13. mája 2013, 07:10
  • Autor:sita/red(i)

Mesto Trnava podporí tohtoročnú Noc kostolov sumou päťtisíc eur, ktoré poskytne Farskému úradu sv. Mikuláša. Radnica od podujatia očakáva viac turistov, zvýšenie informovanosti o ponuke v cestovnom ruchu a zviditeľnenie trnavských kostolov. Noc kostolov sa v tomto roku bude konať 24. mája od 18:00 do polnoci.

Cieľom podujatia je otvoriť kostoly na niekoľko hodín pre verejnosť a ponúknuť zaujímavý program aj ľuďom, ktorí tam bežne nechodia, aby mali možnosť nahliadnuť a spoznať krásu katedrál, kostolov, kaplniek, pastoračných centier, modlitební, kláštorných záhrad, ale aj krýpt či veží. V Trnave bude počas Noci kostolov otvorená Bazilika sv. Mikuláša, Kostol Najsvätejšieho srdca Ježišovho, evanjelický kostol a františkánsky Kostol sv. Jakuba, pridať sa môžu aj ďalšie.
Noc kostolov sa na Slovensku konala v rokoch 2011 a 2012 pod záštitou Trnavskej arcidiecézy na podnet vtedajšieho arcibiskupa Róberta Bezáka. Po jeho odvolaní sa už arcidiecéza do prípravy podujatia nezapája. Každá farnosť, ktorá má záujem sa k obľúbenému podujatiu pripojiť, si musí program pripraviť a financovať sama.
V minulom roku sa do Noci kostolov na Slovensku zapojilo 186 kostolov, chrámov a modlitební viacerých cirkví. Len v Trnavskej arcidiecéze prišlo vtedy do kostolov 28-tisíc ľudí, v trnavskej katedrále narátali organizátori až 4000 a v Bazilike sv. Mikuláša 3500 ľudí. Noc kostolov má v Európe viacročnú tradíciu. Po prvý raz ju zorganizovali v Rakúsku v roku 2005, od roku 2009 sa koná aj v Českej republike. Na Slovensku bola po prvý raz zorganizovaná v roku 2011.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 3. mája 2024
Meniny má Galina, zajtra Florián