Kúpte si Piešťanský týždeň, určite sa tam dočítate, že…

  • Spravodajstvo
  • 13. mája 2013, 14:52
  • Autor:red

Týždeň uplynul rýchlejšie ako by možno mnohí z nás chceli. Niekto ho prežil na plný plyn, iný možno troška pribrzdil a vychutnal si napríklad šálku voňavej kávy či bylinkového čaju. Redaktori Piešťanského týždňa ani teraz nezaháľali s rukami za chrbtom, naopak – s vystrčeným fotoaparátom cvakali jednu akciu za druhou. Už zajtra sa o tom presvedčíte v najnovšom vydaní Piešťanského týždňa, ktoré sme venovali predovšetkým 900. výročiu prvej písomnej zmienky o meste.

Je 110 euro za prenájom pohrebnej miestnosti veľa, či málo?
Nejednému Piešťancovi sa zdá viac ako dosť. Do redakcie sa nám ozvali viacerí nespokojenci. Za všetkých uvádzame: „Mám k vám takú prosbu. Chcela by som vás poprosiť o zistenie, čo všetko sa skrýva za sumou 110 euro. Mne to pripadá, ako keby tam bol človek ubytovaný celý mesiac so spotrebou vody, tepla i elektriny. Táto suma sa mi zdá pre toto mesto veľmi vysoká.“
Výročie oslávime aj s pudingom podľa Ľudovíta Wintera

Mesto Piešťany si tento rok pripomína významné jubileum. V Zoborskej listine z roku 1113 sa nachádza prvá písomná zmienka o meste. Radnica v pondelok  13. mája informovala, aký program pripravila na prichádzajúce oslavy 900. výročia. Oslávime i prácu Ľudovíta Wintera, o ktorom len málokto vedel, že vymyslel známy BB puding.
Mesto bude žiadať financie na Kolonádový most

Nezávislý poslanec piešťanského mestského zastupiteľstva Jozef Malík sa zaujímal o možnosť zapojiť sa a žiadať peniaze z aktuálnych a plánovaných výziev, ktoré sú určené na budovanie rekreačných zariadení, cyklotrás a podobného vybavenia. Podľa informácií z radnice chce mesto v tejto oblasti zatiaľ podať jeden projekt – rekonštrukciu Kolonádového mostu.
Vnučka Imricha Wintera je doma na Slovensku aj v Paríži

Vnučka Imricha Wintera – Catherine Ballo Broca žije v Paríži od svojich sedemnástich rokov, keď tam emigrovala so svojimi rodičmi a  sestrou Blankou po tom, čo v  roku 1968 opustili Slovensko. V  Prahe mali dostať diplomatické pasy, pretože jej otec sa stal funkcionárom Unesca. No 22. augusta im odchod skomplikovali ruské vojská, ktoré deň predtým vtrhli na naše územie a oni stihli ujsť pešo do Viedne len s náhradnými dokladmi. V roku 1984 sa jej v  Paríži narodil syn Alexis. S jeho otcom Danielom sa Catherine vzala v roku 2010. Romantickú svadobnú prežili v Benátkach. Ubytovali sa v tom istom hoteli aj izbe, kde strávili pekné chvíle pred tridsiatimi rokmi. O rok na to už celá rodina, aj so sestrou Blankou prišla do Piešťan na prvé historické stretnutie rodiny Winterovcov. Bola to morálna satisfakcia.
Perlička z kroniky Piešťan

Listovanie starými kronikami je tak trochu ako ponáranie sa za mušľami. Treba sa nadýchnuť, vnoriť do stránok a pokúšať sa z nich vyloviť perličku. Z piešťanskej kroniky sme ich pre vás vytiahli niekoľko. Prevedieme vás históriou mesta v rokoch 1933 až 1936.
Z vypíleného jaseňa vyrezal sovy aj hríby

V areáli mestského kultúrneho strediska (MsKS) na Ulici A. Dubčeka v Piešťanoch vyrástli dva obrovské dubáky a v dutine vypíleného jaseňa vytŕča mláďa sovičky. Nad ním bdie jeho mama – múdra stará sova. To všetko je z dreva. Sochy vytvoril rezbár Jozef Chromek z Podolia.
V príprave "havranov" aj Románek, Ručkayovci zatiaľ otázni

V utorok 14. mája sa po prvýkrát stretnú v rámci letnej prípravy hokejisti ŠHK 37 Piešťany. "Havranom" bude počas najbližších šiestych týždňov ordinovať tréningové dávky dvojica Milan Klement a Roman Sýkora, ktorá viedla tím aj v minuloročnej, pre nováčika extraligy, úspešnej sezóny. Tá je však už minulosťou a začína tvrdá príprava na novú, ktorú budú absolvovať piešťanskí hokejisti v domácom, dobre známom a overenom prostredí.
Debakel PFK Piešťany 4:0 po dvoch červených kartách

Futbalisti PFK Piešťany odohrali na domácom štadióne v nedeľu popoludní duel proti Dunajskej Lužnej. Po dvoch červených kartách, pričom druhú dostal v brankár PFK, Piešťanci nedokázali streliť ani jeden gól, zatiaľ čo súper skóroval až štyrikrát. Tri body si tak odniesli hostia. V stredu odohrali hráči PFK dohrávku 17. kola tretej ligy, v ktorej sa stretli so Spartakom Vráble. Vo Vrábľoch sa Piešťancom podarilo vyhrať 3:1. Po týchto dvoch dueloch sa PFK Piešťany so 40 bodmi nachádza na tretej priečke dva body za prvými Levicami a iba bod za Sereďou.
0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 3. mája 2024
Meniny má Galina, zajtra Florián