Tieň a voda pomôžu zvieratám prežiť leto

  • Spravodajstvo
  • 3. mája 2013, 08:28
  • Autor:sita/red(i)

Tieň a voda pomôžu zvieratám prežiť leto v pohode a v bezpečí. Letné horúčavy ich trápia rovnako ako nás, povedala Silvia Čaňová z organizácie Sloboda Zvierat. Pred spaľujúcim slnkom, horúčavou a smädom sa však podľa jej slov nedokážu chrániť. „Nezodpovedné správanie sa majiteľov vedie k dehydratácii, prehriatiu organizmu, k úpalom, dokonca ku kolapsom či úhynu zvieraťa,“ doplnila.

Čerstvá voda po celý deň je v lete nevyhnutnosťou. Zviera by malo mať podľa Čaňovej neobmedzený prístup k čerstvej vode počas celého dňa aj noci. "Vo veľkých horúčavách vymieňajte vodu častejšie ako bežne, pretože sa rýchlo prehreje a navyše hrozí premnoženie baktérií," vyzvala majiteľov a dodala, že misku treba raz denne riadne poumývať. Problém môžu mať v lete hlavne kardiaci, obézne či staré zvieratá. Vysoké teploty im sťažujú dýchanie a srdcovú činnosť. Preto je podľa Silvie Čaňovej zo Slobody Zvierat viac ako inokedy dôležitá ľahšia letná strava. "Pomôže k zdraviu, línii ako aj k pohode zvieraťa," dodala.
Pre zviera môže byť počas horúcich letných mesiacov nebezpečných aj desať minút v zatvorenom aute. Ľudia by preto nemali v žiadnom prípade nechávať zvieratá v aute na parkovisku. Ani pootvorené okno či miesto pod stromom nezabránia podľa nej extrémnym teplotám vo vozidle a sú pre zvieratá život ohrozujúce. "Niekedy stačí pár minút a v aute môže teplota vystúpiť na viac ako 60 stupňov Celzia. Nebezpečný je aj úpal či prehriatie organizmu," vysvetlila. Zároveň dodala, že pes ani mačka sa nepotia a teda sa neochladzujú tak ako ľudia. "Ochladzujú sa len cez labky a zrýchlený dýchaním," dodala Silvia Čaňová.
Majitelia musia dávať pozor aj na to, aby si zvieratá na horúcom asfalte na chodníkoch nespálili labky. Najlepšie je podľa Slobody Zvierat vziať psíka na prechádzku už skoro ráno a neskoro večer, keď sú ulice už chladnejšie. "Namáhavé aktivity, ako beh či športovanie plánujte tak isto len na skoré ráno, prípadne neskorý večer," informovala.
Zvieratám hrozí v lete aj úpal, ktorý je veľmi nebezpečný. Prejavuje sa zrýchleným a namáhavým dýchaním, neistou chôdzou a slabosťou. Ak nie je včas poskytnutá prvá pomoc, môžu sa dostaviť kŕče až zástava srdca. "Zviera treba rýchlo odsunúť do tieňa, na hlavu a hrudník prikladať vrecká s ľadom alebo studené obklady, aby sa organizmus čo najrýchlejšie ochladil," priblížila prvú pomoc Silvia Čaňová s tým, že zviera treba ihneď odviezť k veterinárovi. Aj skok do studenej vody môže privodiť kolaps. Rovnako ako ľudia, aj väčšina psov miluje v lete osvieženie v studenej vode. "Dávajte však pozor, pretože pokiaľ rozhorúčený pes náhle skočí do ľadovej vody, nemusí to skončiť dobre," uviedla.
Ak je psík dlhosrstý, majitelia by mali porozmýšľať nad ostrihaním. Avšak, na druhej strane, krátkosrsté plemená treba chrániť viac. Treba ich podľa jej slov natierať ochrannými krémami, inak sa veľmi rýchlo spália.
Pred slnkom však treba chrániť aj malé spoločenské a hospodárske zvieratá, nielen psy a mačky. Všetky zvieratá musia mať počas dňa v dosahu čerstvú vodu a možnosť ukryť sa pred priamym slnkom do tieňa. "Malé zvieratá ako králiky, škrečky, morčatá či vtáčiky nenechávajte v klietkach na balkónoch a terasách situovaných na juh, juhozápad a západ. Hrozí im prehriatie a úhyn," vysvetlila. Rybičkám v akváriu treba častejšie vypínať akváriové osvetlenie a opatrne dolievať chladnú vodu, pomôže to znížiť teplotu. Hospodárske zvieratá potrebujú tieň pod veľkým prístreškom alebo sústavou stromov tak, aby sa zmestili do tieňa všetky naraz. Voda je podľa nej tiež samozrejmosťou. "Prasiatka majú extrémne citlivú pokožku, ak sú vonku, mali by mať možnosť bahenného kúpeľa, ktorý vytvorí na koži ochranný film," uzavrela Silvia Čaňová z organizácie Sloboda Zvierat.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 29. apríla. Tento deň je Európskym dňom solidarity a spolupráce medzi generáciami a Medzinárodným dňom tanca. Meniny…
  • 29.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Pri príležitosti Dňa Zeme sa v okolitých obciach konalo veľké upratovanie. Inak to nebolo ani v Ostrove, ktorý sa už…
  • 28.04.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
pondelok, 29. apríla 2024
Meniny má Lea, zajtra Anastázia