Systém odhaľovania falošných vín si dajú patentovať

  • Kultúra a spoločnosť
  • 26. apríla 2013, 08:36
  • Autor:ip

Centrum výskumu rastlinnej výroby v Piešťanoch zorganizovalo ďalšie, v poradí už tretie stretnutie s názvom Vedecká kaviareň. Po geneticky modifikovaných potravinách a kontroverznej konope miesto v kaviarni dostal i nápoj bohov – víno.

V utorok 16. apríla v Art Jazz Gallery mali hostia možnosť zistiť, ako je možné spoznať kvalitné víno. Hosťom Vedeckej kaviarne bola výkonná riaditeľka Zväzu výrobcov hrozna a vína Jaroslava Kaňuchová-Pátková. Tá prítomným prezradila, ako vo Výskumnom ústave vinohradníckom a vinárskom v Bratislave odhaľujú falšovateľov vína.
„Víno sa vyrába tisícky rokov a takisto dlho sa aj falšuje. Ľudia to robia za účelom zisku pri minimálnej práci. Vinohradníctvo je ťažký oriešok a zisk nie je až taký vysoký, akoby si mnohí mysleli. V histórii falšovatelia napríklad liali vodu do vína, okrem toho na úpravu koncovej chuti sa používala sacharóza. Dokonca v 80. rokoch 20. storočia v Rakúsku prepukla aféra. Tam do vína pridávali glycerol, ktorý spôsobuje hladkosť a plnosť vína. Nepoužívali však ten čistý, ale nemrznúcu zmes. Paradoxne tento škandál Rakúšanom pomohol a dnes ich víno získava pocty a je kvalitné,“ vysvetlila J. Kaňucho-vá-Pátková.
Riaditeľka zväzu doplnila, že sa dozvedela aj jednoduchý recept na domáci burčiak. Treba na to vaňu plnú vody. Do nej treba dať cukor, kvasinky, dva litre vína a isť predávať na trhy. Dodala, že počas kontroly 14 vzoriek burčiaku predávaného „z ulice“ ani jedna nebola pravá.

O novom systéme odhaľovania falošných vín si viac prečítate v aktuálnom vydaní Piešťanského týždňa. 
0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 4. mája 2024
Meniny má Florián, zajtra Lesana