Tréner Čajok Martin Pospíšil: Jadro družstva ostane pokope

  • Šport / Basketbal
  • 24. apríla 2013, 10:15
  • Autor:M. Sarvaš

Piešťanské Čajky zvládli premiérovú sezónu v basketbalovej extralige na výbornú, keď po základnej časti odohrali osem zápasov v nadnárodnej maďarsko-slovenskej lige. V nej sa stretli so skúsenými euroligovými družstvami. V play-off extraligy vypadli vo štvrťfinále a obsadili konečné piate miesto. Ako hodnotia sezónu a čo chystajú do tej budúcej, sme sa opýtali kouča Čajok Martina Pospíšila a výkonného riaditeľa Miloša Drgoňa.

► Ako hodnotíte uplynulú sezónu ako nováčika v slovenskej basketbalovej extralige?
M. Pospíšil: Sezóna bola mimoriadna v tom, že mala zaujímavý motivačný aspekt v podobe postupu do maďarsko-slovenskej súťaže. Stále sa hralo o niečo a s družstvami v prvej polovici tabuľky bol dôležitý každý bodík, čo v konečnom dôsledku rozhodlo aj o našom postupe do nadnárodnej ligy. Považujem to za mimoriadne cenný úspech. Do ôsmich stretnutí nadstavby sme museli dávať všetky sily, čo nie je jednoduché a vyžaduje si to mimoriadnu vyspelosť a koncentráciu. Odohrali sme kvalitné a vyrovnané zápasy s Györom a v Pecsi, ale aj ostatné tímy nedostali od nás body zadarmo s výnimkou duelu v Šoproni, kde sme pocítili euroligovú kvalitu. Dosť nás oslabilo zranenie Maje Felixovej, ktorá nemohla nastúpiť doma proti Pecsu a ani v Miškolci. Ostali sme vtedy s dvomi pivotkami, čo bolo veľmi náročné. Po nadstavbe s maďarskými tímami nasledovalo play-off, kde sme čelili Spišskej Novej Vsi. Perfektne sme zvládli prvý zápas, no potom sa prejavila skúsenosť súpera (sedem hráčok s euroligovými skúsenosťami) a my sme ostali pred bránami semifinále. Obrovským pozitívom sezóny je, že sme odohrali množstvo náročných zápasov, v ktorých hráčky nazbierali veľa cenných skúseností. Vieme, čo musíme urobiť, aby sme boli v budúcej sezóne ešte silnejší.
M. Drgoň: Sezónu hodnotím ako dobrú. Keď sme sa dávali dokopy
a vytvárali partiu, ktorá chce byť úspešná, nemali sme veľké oči. Ale keď si to zhrnieme: rekonštrukcia telocvične Gymnázia Pierra de Coubertina, nová časomiera, nové koše, nové tribúny, uvedenie značky Piešťanské Čajky do života, webstránka, facebooková stránka, priame prenosy z domácich zápasov, získanie si fanúšikov, medzi ktorými je veľa rodín s deťmi, výborne obsadený medzinárodný turnaj v Piešťanoch, takmer vždy plné hľadisko, pekné zápasy, emócie, stredoeurópska liga, 15 víťazstiev, 2048 bodov, dramatické štvrťfinále, piate miesto v extralige, štyri pozvánky do reprezentačných výberov. Málo i veľa. Úspech i neúspech.

► Ako bude vyzerať zostava v novej sezóne? Chystáte nejaké zásadné zmeny?
M. Pospíšil: Hlavná časť družstva ostáva pokope. Ako v každom tíme nejaké zmeny budú aj u nás, to je prirodzené. Vieme, kde nás tlačí topánka.
M. Drgoň: Do extraligy sme išli s tým, že budeme dávať čo najväčší priestor slovenským hráčkam. To však neznamená, že sa uspokojíme s tým, že niektorá nepracuje naplno. Nejaké zmeny predpokladám a budeme o nich informovať.

► Ako ste reagovali, keď ste uvideli Harlem Shake v podaní Čajok? Vedeli ste o tom, že niečo také chystajú?
M. Pospíšil: V tíme sú typy, ktoré vymýšľajú podobné veci, takže ma to zvlášť neprekvapilo. V čase realizácie som však netušil, o čo ide.
M. Drgoň: Vedel som, pretože ma požiadali, aby som im pomohol s kamerou.

► Čo vás čaká v najbližšej dobe?
M. Pospíšil: Ako družstvo sa stretneme na oficiálnej rozlúčke a potom hráčky dostanú voľno. V polovici mája začneme pracovať a pripravovať sa na ďalšiu sezónu. Hráčky, ktoré budú v reprezentačných výberoch, budú mať individuálny program prispôsobený príprave reprezentácií.
M. Drgoň: Hoci Čajky už nehrajú, naše „béčko“ MBK Stará Turá bojuje v play-off prvej basketbalovej ligy a vo štvrťfinále zhodou okolností práve proti „béčku“ Spišskej Novej Vsi. Zatiaľ vedieme 2:0 na zápasy a postup do semifinále by nám nemal uniknúť. Juniorské družstvo BKM Piešťany sa koncom apríla zúčastní Final-Eight majstrovstiev Slovenska. Ostatné družstvá na oboch „farmách“ pracujú na výchove ďalších Čajok. Rozmýšľame o tradičnom piešťanskom streetballe, rovnako ako o letnom tábore pre deti – Leto s Čajkami. Mňa čaká najmä kopa „funkcionárčiny“ okolo zabezpečenia budúcej sezóny.
Odpovede na ďalšie otázky nájdete v aktuálnom vydaní Piešťanského týždňa.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel