Detoxikácia: púpavy aj sedmokrásky môžeme jesť rovno z koreňa

  • Kultúra a spoločnosť
  • 24. apríla 2013, 21:21
  • Autor:Anna Kopáčová

Aj pre zdravého človeka je dobré, keď aspoň raz do roka – skoro na jar, podstúpi očistnú kúru. Robí sa od marca do apríla, trvá najviac šesť týždňov. Najväčšia čistička v našom organizme je pečeň, ďalej obličky a črevá. Práve tieto orgány teda najviac trpia pri nesprávnej životospráve a jedálničku.


Púpava lekárska. Je liečivá celá: kvet, vňať aj koreň. (Autor: Viera Dusíková)

V týchto dňoch kvitne púpava lekárska. Je liečivá celá: kvet, vňať  aj koreň. V koreni sa nachádzajú triesloviny, inulín a iné látky, list obsahuje kyselinu L- askorbovú, cholín, saponín, flavonoidy, karotenoidy. Púpava je žlčopudná, žlčotvorná, antidiabetická, diuretická.Takto by sme mohli opísať mnohé jarné bylinky, ktoré sú antioxydantmi a majú detoxikačné, očisťujúce účinky. Na čistenie organizmu je veľmi účinná žihľava, ktorá obsahuje chlorofil, železo, vitamíny, C, K, draslík, zinok , kyselinu mravčiu a ďalšie liečivé látky.  

Čaj na prečistenie organizmu si pripravíme z týchto bylín, ktoré namiešame rovnakým dielom:  púpava lekárska, žihľava, pýr plazivý. Jednu polievkovú lyžicu zmesi použijeme na štvrť litra vriacej vody. Lúhujeme päť až desať minút a pijeme tri až štyrikrát denne, vždy čerstvo urobené.

Elixír na prečistenie si pripravíme z týchto byliniek:  20 g, žihľavy, 20 g, púpavy. Nakrájame a v troche vody rozmixujeme ručným mixérom. Precedíme do trojdecového pohára , dolejeme vodu , pridáme med a citrónovú šťavu. Pijeme raz denne.
Tinktúra na prečistenie:
Do jedál pridávame nakrájané listy z cesnaku medvedieho, z ktorého si môžeme urobiť tinktúru. Tú si pripravíme zo 150g  nakrájaného medvedieho cesnaku , ktorý zalejeme 500 ml liehu , necháme odstáť 14 dní, občas pretrasieme. Potom tinktúru precedíme cez gázu a užívame dvakrát denne desať kvapiek. Očistná kúra trvá šesť týždňov.  Po kúre popíjame každý druhý deň čaj z pestreca mariánskeho, skorocelu, prvosienky a konzumujeme sedmokrásky.
Dodržiavame pitný režim, najlepšia je citrónová voda.  V tom čase by sme mali jesť surovú stravu – najmä ovocie a zeleninu! Chodíme na prechádzky do prírody, hlavne kde rastú ihličňany. Z uvedených byliniek môžeme spraviť aj teplý kúpeľ. Tak z nás opadne únava, stres, oživíme telo , myseľ, ale  aj ducha.   

O tejto téme sa dočítate aj v Piešťanskom týždni.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Pri príležitosti Dňa Zeme sa v okolitých obciach konalo veľké upratovanie. Inak to nebolo ani v Ostrove, ktorý sa už…
  • 28.04.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
nedeľa, 28. apríla 2024
Meniny má Jarmila, zajtra Lea