V Katedrále sv. Jána Krstiteľa sa konala omša svätenia olejov

  • Spravodajstvo
  • 28. marca 2013, 12:42
  • Autor:sita/red(i)

Omšu svätenia olejov dnes v Katedrále sv. Jána Krstiteľa v Trnave celebroval spoločne s biskupmi apoštolský nuncius na Slovensku Mario Giordana. Omša, ktorej sa na Zelený štvrtok zúčastňujú kňazi a rehoľníci z rôznych kútov diecézy, je zároveň prejavom jednoty kňazov s ich biskupom. Kňazi si počas nej obnovili svoje kňazské sľuby.

Apoštolský nuncius v homílii povzbudzoval kňazov k jednote s biskupom a jeho prostredníctvom aj so Svätým otcom a celou cirkvou. "Vieme, že zlo dokáže v boji s dobrom narobiť veľa kriku, len aby ho zničilo. Ale môžeme si byť istí, že dobro nakoniec pretrvá, aj keď občas sa zdá, že ťahá za kratší koniec,“ povedal Giordana. Dodal, že na Slovensku spoznal veľa dobrých kňazov, ktorí svoje povolanie prežívajú v duchu viery.
Posvätené oleje si po skončení omše prevzali dekani, od ktorých poputujú do všetkých farností v Trnavskej arcidiecéze. Omša svätenia olejov sa na Zelený štvrtok koná výlučne v katedrálnych chrámoch. Svätia sa počas nej tri druhy olejov: krizma na pomazanie po krste, birmovanie a posviacku kňazov, olej katechumenov na pomazanie pred krstom a olej chorých pre sviatosť pomazania chorých.
Zvyk svätiť oleje siaha do kresťanského staroveku. Pre svoje blahodarné pôsobenie je olej vo Svätom písme obrazom zdravia, radosti, sily ducha, šťastia a pokoja.
0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 1. mája. Tento deň Sviatkom práce, Sviatkom sv. Jozefa robotníka, patróna všetkých pracujúcich a Svetovým dňom astmy.…
  • 01.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 2. mája 2024
Meniny má Žigmund, zajtra Galina