Torty od Čerenca docupkali do detského domova

  • Kultúra a spoločnosť
  • 28. marca 2013, 10:28
  • Autor:vd

Dívali sme sa na ruky skúsených cukrárok a žasli nad dôvtipom, s akým vytvárali z modelovacej hmoty nežný svetložltý narcis s tyčinkami i piestikom, ale aj holandský tulipán, svadobné gerbery či irisy, bielučké margarétky a fialky záhradné. Kvety sa totiž navlas podobali živým výtvorom prírody. To všetko sa udialo v sobotu 23. marca v priestoroch reštaurácie nad vodnou nádržou Čerenec vo Vrbovom. Miesto ako stvorené na umeleckú cukrársku tvorbu.

Od vody vial severák, no vo vnútri sa v rukách amatérskych cukrárok z Vrbového, Moravian nad Váhom, Potvoríc či Myjavy a obcí v jej okolí ohrievala modelovacia hmota, z ktorej vznikali krehké lístky či lupene kvetov. Vyrobiť jediný lístok nastoknutý na tenkom drôtiku, vymodelovaný cukrárskou paličkou s guľôčkou na jej konci trvalo skúseným rutinérkam asi dve minúty.
Začiatočníčky sa však potrápili s prvými výtvormi aj desaťkrát dlhšie. Úspech sa dostavil až pri šiestom, siedmom pokuse. „Okrem kvietkov sme učili modelovať aj veľkonočného zajačika, káčatká a kuriatka. Ukázali sme im, ako poťahujú torty, pracovali s klieštikmi aj burizónovou hmotou,“ vymenovala aktivity organizátorka cukrárskeho stretnutia, Zuzana Šupková z Vrbového. „Vyučila som sa za krajčírku, potom som si urobila zdravotnú školu, neskôr vysokú a teraz popri práci relaxujem pri tortách. Je to najlepší oddych, aký poznám.
Keď tvorím a modelujem, všetky starosti idú nabok, mozog sa prečistí, odporúčam to každému, kto má náročné zamestnanie,“ dodala Z. Šupková. Jediným mužom, ktorý to s cukrárkami v jednej partii vydržal od rána až do neskorých popoludňajších hodín, bol Aleš Adamský z Moravian nad Váhom. Jeho mama, ktorá sa cukrárstvom živí, do sveta pečenia zapriahla aj svojho potomka. Zástupca silného pohlavia žienkam radil, aké formičky, valčeky, farby, lepidlá či iné pomôcky budú potrebovať. „Cukrárky mali najväčší záujem o gélové a prachové farby, ale aj poťahové hmoty na torty,“ povedal A. Adamský.

O tejto téme si viac prečítate v aktuálnom vydaní Piešťanského týždňa. 
0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 1. mája. Tento deň Sviatkom práce, Sviatkom sv. Jozefa robotníka, patróna všetkých pracujúcich a Svetovým dňom astmy.…
  • 01.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 2. mája 2024
Meniny má Žigmund, zajtra Galina