Samicu orla kráľovského niekto otrávil

  • Kultúra a spoločnosť
  • 28. marca 2013, 10:04
  • Autor:jk

Piešťanec Mário Janiska, člen stráže prírody, našiel uhynutú samicu orla kráľovského. Dravec ležal na chrbte s vystretými nohami a hlavou vyvrátenou dozadu, čo je typická poloha pri úmrtiach spôsobených otravou.

Orlicu zakrúžkovali krúžkom A 836 ešte ako mláďa v hniezde v júli roku 2005. Pred štyrmi rokmi ju našli nelietajúcu, pravdepodobne ju ktosi priotrávil. Po krátkej rehabilitácii sa opäť ocitla v prírode. Tentoraz však už smrti neušla.
K nálezu sa dostavil pracovník Ochrany dravcov na Slovensku a na miesto bola privolaná aj polícia, ktorá prijala trestné oznámenie zo spáchania trestného činu. V pondelok minulého týždňa si samicu orla kráľovského prevzal Štátny veterinárny úrad v Bratislave, aby potvrdil prítomnosť otravy. V žalúdku jej našli zvyšky vtáka veľkosti holuba, ktorý bol úmyselne kontaminovaný otravou.

Ornitológ Erich Kubica z Piešťan ešte minulý rok v októbri našiel vo svojej poštovej schránke krúžok s číslom A 982 bez známok otvorenia či uzavretia. Patril takisto orlovi kráľovskému. Pravdepodobne ho do schránky hodil niekto, kto nechcel vysvetľovať, za akých okolností krúžok získal. Isté je jedno – orol už nežije a zrejme uhynul protizákonným spôsobom.
O tejto téme sa viac dozviete v aktuálnom vydaní Piešťanského týždňa. 
0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 4. mája 2024
Meniny má Florián, zajtra Lesana