Zdravotnícke zariadenie má dlhy dva milióny eur

  • Spravodajstvo
  • 26. marca 2013, 08:46
  • Autor:Sita(j)

Mestské zastupiteľstvo v Hlohovci spoločnosti odpustilo nájomné, zlú situáciu však riešiť nedokáže.

Za dvojmiliónovým dlhom spoločnosti Nemocnica s poliklinikou Hlohovec vidí primátor Peter Dvoran investíciu do moderného diagnostického centra, ktoré bolo vybudované z eurofondov. Očakávania, že centrum prinesie tržby za svoje výkony, sa nenaplnili. O situácii v zdravotníckom zariadení rokovali poslanci mestského zastupiteľstva, ktorí odpustili spoločnosti nájomné za rok 2012 vo výške 93 tisíc eur a schválili jej aj dotáciu 3 000 eur na dofinancovanie stratovej Lekárskej služby prvej pomoci. Stav záväzkov len zobrali na vedomie, pretože vyriešiť ich nedokážu. Podľa Dvorana môžu situáciu zlepšiť len vyššie platby zo zdravotných poisťovní.

,,Zdravotné poisťovne nezareagovali na moderné diagnostické centrum tak, ako sme očakávali. V začiatkoch nám preplácali výkony len asi 2 500 eur mesačne, až teraz sme sa dostali k čiastke 17 tisíc eur mesačne,“ povedal Dvoran. Spoločnosť má nového konateľa Jozefa Sobotoviča, ktorý dostal za úlohu šetriť na všetkom. Nemocnica s poliklinikou napriek názvu nie je klasickou nemocnicou, pretože má len jediné lôžkové zariadenie, ktorým je liečebňa pre dlhodobo chorých. Aj z polikliniky však niektorí lekári odišli, pretože si našli lacnejšie priestory. Zdravotnícke zariadenie dlhuje až 700 tisíc eur svojim dodávateľom, státisíce dlhuje aj mestu a druhému spoločníkovi.

Hlohovec predal väčšinový podiel v spoločnosti s ručením obmedzeným Nemocnica s poliklinikou pred štyrmi rokmi miestnej firme Klimati Logistic, samospráve zostal len menšinový podiel. Návrh na predaj podielu mesta väčšinovému vlastníkovi Dvoran odmietol a nedal o ňom na mestskom zastupiteľstve ani hlasovať. Svoj krok vysvetlil čerpaním eurofondov na diagnostické centrum, päť rokov nie sú podľa neho vlastnícke zmeny v spoločnosti možné. Rovnako postupoval pri návrhu, aby samospráva odkúpila od Klimati Logistic dvojpercentný podiel, ktorý by jej zabezpečil v spoločnosti rozhodujúce slovo.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 3. mája 2024
Meniny má Galina, zajtra Florián