Rozprávali o Venuši a dívali sa na Mesiac i Jupiter

  • Kultúra a spoločnosť
  • 22. marca 2013, 10:47
  • Autor:vd

Pri príležitosti Dňa planetárií sa v Centre voľného času Ahoj v Piešťanoch uskutočnilo pozorovanie večernej oblohy. Pätnásť nadšencov astronómie si v sobotu 16. marca najskôr vypočulo prednášku o prechode Venuše popred Slnko v podaní Aleša Nečasa z Vrbového.

„Tento úkaz bol viditeľný ešte minulý rok 6. júna ráno. Považujem ho za jeden z najkrajších na oblohe. Ďalší môžeme pozorovať 9. mája 2016, keď bude popred Slnko prechádzať planéta Merkúr. Najbližší prechod Venuše budú môcť pozorovať asi až naši prapotomkovia v roku 2117,“ vysvetlil A. Nečas. Mladý Vrbovčan k astronómii pričuchol už ako dieťa. „Odmalička som pozeral filmy s tematikou vesmíru, čítal som aj časopis Kozmos.
Dozvedel som sa, že v Hurbanove sa dá spraviť maturita z astronómie, tak som sa tam prihlásil a školu urobil. Odvtedy sa tomuto špecifickému odboru venujem intenzívnejšie,“ povedal astronóm. Nečas má za sebou už viacero prednášok na základných aj stredných školách. Jeho poslucháčov najviac zaujíma vznik a história vesmíru. 

Hoci v sobotu sledovali Mesiac, Jupiter a jeho štyri mesiace, Hmlovinu v Orione a Plejády ďalekohľadom značky Newton s priemerom hlavného zrkadla 150 mm a s ohniskovou vzdialenosťou 750 mm, hvezdár poznamenal, že najskromnejšia astronomická výbava je ľudské oko.  
O tejto téme si viac prečítate v aktuálnom vydaní Piešťanského týždňa.
0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 4. mája 2024
Meniny má Florián, zajtra Lesana