Založili centrum pre pokročilé röntgenové technológie

  • Spravodajstvo
  • 15. marca 2013, 13:41
  • Autor:vd

Na Slovensku je čoraz menej firiem, ktoré sa zaoberajú vedou a výskumom. Jestvujúce zápasia s nedostatkom financií a nové vznikajú len sporadicky. Jednou z prvých lastovičiek v našom regióne je nové Výskumno-vývojového centrum pre pokročilé röntgenové technológie. Jeho realizátori sídlia v piešťanskej spoločnosti Integra TDS v Krakovanoch a v priestoroch Fyzikálneho a Elektrotechnického ústavu Slovenskej akadémie vied na Vrbovskej ceste v Piešťanoch.

Projekt začali riešiť v júni minulého roku, dokončiť by ho mali v novembri 2014. Jednou z vízií týchto špičkových odborníkov je znižovanie dávky nežiaduceho ionizujúceho žiarenia pri röntgenovom vyšetrení pacientov na CT. Na naše otázky odpovedala manažérka projektu Zita Bruncková z Integry TDS Piešťany.


► V čom bude váš projekt na Slovensku ojedinelý?

– Jedinečnosť a špecifickosť projektu je v tom, že sa najnovšie svetové vedecké poznatky z oblasti röntgenovej optiky a technológií opracovania kryštálov germánia, kremíku, medi a iných materiálov budú prenášať do zavádzania nových technológií a výrobkov v oblasti röntgenovej kryštálovej optiky. Súčasnú technológiu budeme inovovať prostredníctvom prístrojov a zariadení so špičkovými technickými parametrami. Okrem výskumu budeme novú infraštruktúru využívať aj na výchovu študentov a doktorandov.
Viac sa dočítate v aktuálnom vydaní Piešťanského týždňa.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín