Múzeum voňalo cibuľou aj kapúnom

  • Spravodajstvo
  • 14. marca 2013, 10:16
  • Autor:vd

V priestoroch Vily dr. Lisku otvorili vo štvrtok 7. marca výstavu s názvom Vôňa kuchyne… alebo s jedlom na ceste tisícročiami. Prezentujú na nej obraz kultúry gastronómie od praveku až po novodobé dejiny.

Na výstave môžu návštevníci obdivovať rôzne typy keramických nádob z mladšej doby kamennej, doby bronzovej či staršej doby železnej. „Unikátna je nádoba v tvare koženej tašky zdobená maľovaným ornamentom, ale aj veľké nádoby, zásobnice na uskladnenie obilia,“ predstavil časť expozície riaditeľ Balneologického múzea v Piešťanoch Vladimír Krupa.
Upozornil na vzácne nálezy nielen z hrobov v Krakovanoch či vykopávky z Veselého, Ďarmot, Abrháma a iných lokalít. „Unikátnym nálezom je napríklad zuhoľnatený bochník chleba z Devína. Zachránil sa preto, že ležal vo vrstve zuhoľnateného obilia. Chlieb je z pšeničnej múky s prímesou raži. Je dokladom vyspelej technológie výroby chleba v období sťahovania národov a pochodu Slovanov,“ povedal V. Krupa.

Výstavu zostavila etnografička Jarmila Hluchová spolu s historikom Andrejom Bolerázskym. V jednej z miestností sa nachádzajú predmety, ktoré mnohí z nás používali v kuchyni, sú tu smaltované hrnce, taniere, rôzne kovové lisy, zdobidlá na torty, ale aj luxusnejší porcelán, v ďalšej sa nachádza symbolické ohnisko a vôkol neho nádoby aj časti nádob, ktoré objavili počas archeologických výskumov. J. Hluchová pripravila pre návštevníkov výstavy tradičné slovenské mastné chleby s cibuľou, ale aj vynikajúce pomazánky z oškvarkov a bryndze. 
O tejto akcii sa viac dočítate v aktuálnom vydaní Piešťanského týždňa. Výstava potrvá do 19. mája. 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava