Deň planetárií bude už v nedeľu

  • Spravodajstvo
  • 14. marca 2013, 20:20
  • Autor:Peter Zbončák

Nedeľa okolo jarnej rovnodennosti každý rok patrí dňu planetárií. Spočiatku regionálna aktivita začala svoju históriu v roku 1991, keď sa rozhodli pracovníci talianskych planetárií sprístupniť v jednu skorojarnú nedeľu svoje priestory návštevníkom. Dôvod bol jednoduchý – priblížiť vedu, vesmír a samotné planetárium širokému spektru laickej verejnosti.

Postupne sa z lokálnej akcie stala európska a medzinárodná udalosť. Rok 1995 predstavuje zlom, keď sa aj vďaka nášmu prešovskému planetáriu, akcia predstavila s oficiálnym logom. V súčastnosti sa deň planetárií organizuje v takmer všetkých európskych mestách. Na Slovensku sa do jeho aktivít zapájajú aj hvezdárne, ktorých sieť je na európske podmienky obrovská.

Počas celodenného programu sa konajú projekcie klasických, ale aj netradičných programov v planetáriách, prednášky, besedy, samozrejme pozorovania dennej a nočnej oblohy, na svoje si prídu aj malí a veľkí výmyselníci pri praktických pokusoch a demonštráciách úkazov na oblohe.

Tento rok sa tešia slovenské astronomické inštitúcie na stretnutie s vami 17. marca. Program nájdete určite na stránkach tej, ktorej inštitúcie. Ako rázcestník vám môže poslúžiť stránka http://www.szaa.org/mapa/map.html kde sa nachádza mapa astronomických inštitúcií na Slovensku. 

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín