Trnavský kraj bude žiadať o eurofondy na cesty

  • Spravodajstvo
  • 13. marca 2013, 13:58
  • Autor:sita(m)

Krajská samospráva sa bude na financovaní projektov v hodnote sedem miliónov eur podieľať čiastkou približne 350 tisíc eur.

Trnavský samosprávny kraj dal dnes zelenú žiadostiam o nenávratný finančný príspevok na rekonštrukciu a modernizáciu ciest II. a III. triedy z Európskeho fondu regionálneho rozvoja. Na financovaní projektov v hodnote takmer sedem miliónov eur sa bude kraj podieľať čiastkou približne 350-tisíc eur. Krajskí poslanci to odsúhlasili na dnešnom mimoriadnom rokovaní zastupiteľstva.

Výzvu na predkladanie žiadostí o príspevok vyhlásilo ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka. V prípade úspechu by kraj mohol za takmer sedem miliónov eur obnoviť 20 kilometrov ciest v lokalitách Sládkovičovo, Malý Dunaj, Záhorie a Biela Hora.

Termín podávania žiadostí sa končí 31. marca. V prípade úspechu by kraj získal peniaze na obnovu najviac zničených ciest. V okolí Sládkovičova by sa z európskych peňazí obnovilo približne 3,6 kilometra, v okolí Malého Dunaja a na Záhorí po sedem kilometrov a pod Bielou horou 2,5 kilometra ciest. V zlom technickom stave má kraj ešte ďalších 179 kilometrov ciest, na ich obnovu a obnovu mostov by potreboval 42,5 milióna eur. Predseda kraja Tibor Mikuš zároveň poslancov informoval, že vláda sa bude finančne podieľať na odstraňovaní výtlkov na cestách, aj keď nevedel povedať akou čiastkou.

Trnavský samosprávny kraj od roku 2008 zrekonštruoval 485 kilometrov ciest, čo predstavuje približne 30 percent z celkovej dĺžky 1 592 kilometrov ciest II. a III. triedy. Do ciest kraj v tomto období investoval 52 miliónov eur, z toho 39 miliónov z úveru, 11 miliónov z projektov Európskej únie a približne dva milióny z vlastných zdrojov.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava