Do maturitných oblekov sa nahodili aj štyria väzni

  • Spravodajstvo
  • 12. marca 2013, 11:05
  • Autor:sita(j)

Ide o prvých väzňov – maturantov v novodobej histórii Arcibiskupského gymnázia biskupa Pavla Jantauscha v Trnave.

Písomnú časť maturity zo slovenského jazyka a literatúry majú za sebou aj štyria väzni, ktorí maturujú na pôde Arcibiskupského gymnázia biskupa Pavla Jantauscha v Trnave. V slávnostných oblekoch zapadli medzi ostatných maturantov. Okrem materinského a anglického jazyka ich čaká skúška dospelosti aj z fyziky a náboženstva.

Podľa riaditeľky Márie Markovej sú to prví študenti z Ústavu na výkon trestu odňatia slobody v Hrnčiarovciach nad Parnou, ktorí to dotiahli až k maturite. V budúcnosti by mali pribúdať ďalší, gymnázium má vo väznici zriadené ďalšie elokované triedy všetkých ročníkov. ,,Na začiatku boli určité obavy, ale väzni berú štúdium veľmi zodpovedne a dosahujú veľmi dobré študijné výsledky. Sme s nimi veľmi spokojní,“ pochválila maturantov spoza mreží Marková. „Ja som možnosť študovať bral ako to najlepšie, čo môžem vo výkone trestu urobiť. Kto je rozumný, chytí sa šance,“ povedal neoficiálny hovorca štvorice, ktorá chce zostať v anonymite. Aj keď štúdium prebiehalo vo väzení, maturujú tak ako ostatní maturanti v priestoroch školy. Rovnako ako ďalších šestnásť maturantov, aj štvorica spoza mreží nedokázala pred začiatkom písomného testu skryť nervozitu. ,,Strach nemáme, pretože sme sa učili, ale tréma určite je,“ potvrdil najzhovorčivejší z väzňov, ktorý sa má dostať na slobodu v auguste budúceho roku. Rovnako ako jeho kolegovia je presvedčený, že maturita mu pomôže lepšie sa zaradiť do bežného života.

Ich bývalá triedna Dagmar Gašparíková podotkla, že učiteľom sa vo väzení pracuje dokonca lepšie ako priamo v škole. ,,Študenti tam nemajú inú robotu, iné rozptýlenie, okrem učenia. Nie sú tam vôbec žiadne ťažkosti ani s disciplínou, pretože si dobre uvedomujú, že keby čokoľvek vyviedli, aké problémy by si narobili,“ povedala Gašparíková. Na druhej strane potvrdila, že nie všetci, ktorí sa do školy prihlásili, to dotiahli až k maturitnej skúške.

Arcibiskupské gymnázium biskupa Pavla Jantauscha pred dvanástimi rokmi nadviazalo na historickú 450-ročnú tradíciu stredného a odborného školstva v Trnave. Škola má všeobecné zameranie, na rozdiel od minulosti je už otvorená aj pre dievčatá. Povinným predmetom pre všetkých žiakov je rímskokatolícke náboženstvo. Zriaďovateľom gymnázia je Rímskokatolícka cirkev, Trnavská arcidiecéza.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj