V stredu sa na Slovensku výrazne ochladí, opäť bude snežiť

  • Spravodajstvo
  • 11. marca 2013, 16:15
  • Autor:sita/red

Pomerne pokojný a teplý začiatok týždňa vystrieda v stredu 13. marca silný vietor, výdatné sneženie, tvorba snehových jazykov a závejov a celkovo sa výrazne ochladí. Informoval hovorca Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) Ivan Garčár.

"Vo štvrtok sa sneženie od západu až severozápadu dostane postupne aj do nížin a zosilnie severný vietor, takže na cestách sa budú tvoriť snehové jazyky a záveje," uviedla meteorologička SHMÚ Dagmar Krišková. Zároveň dodala, že za 24 hodín môže napadnúť 10 až 30 centimetrov nového snehu.

V priebehu piatka podľa jej slov vietor ešte zosilnie. "Na západe a severe krajiny môžu nárazy severného až severozápadného vetra dosiahnuť aj viac ako 70 kilometrov za hodinu," priblížila s tým, že sneženie by malo trochu zoslabnúť, v piatok však pravdepodobne pribudne päť až 15 centimetrov nového snehu. "Nebezpečenstvo snehových jazykov a závejov však potrvá," dodala Dagmar Krišková.

Zoslabnutie vetra ako aj ubúdanie zrážok a oblačnosti sa črtá až cez víkend, následne sa však opäť ochladí. V noci budú teploty na juhu do mínus päť stupňov Celzia, na severe do mínus 16 stupňov Celzia, všetko v závislosti od snehovej pokrývky, oblačnosti a vetra v danej lokalite. "Od piatka bude takmer na celom území celodenný mráz, v závere týždňa sa iba v nížinách objavia slabé plusové teploty vzduchu," doplnila.

Príčinou tohto návratu zimy je tlaková níž, ktorá sa zo západného Stredomoria pomerne rýchlo presunie cez Taliansko a Maďarsko na severovýchod. Tým uvoľní cestu studenému arktickému vzduchu, ktorý je dnes ešte nad severnou Európou, postupne však bude prenikať do západnej a neskôr do centrálnej časti kontinentu.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav