Na zeleň v Trnave sa má pozrieť Úrad pre verejné obstarávanie

  • Spravodajstvo
  • 11. marca 2013, 13:17
  • Autor:sita/red

Na starostlivosť o zeleň v Trnave sa má pozrieť Úrad pre verejné obstarávanie. O trávniky, kvety a stromy sa v meste starajú firmy, ktoré si radnica vybrala vo verejnej súťaži ešte v roku 1996. Majú zmluvy na dobu neurčitú, s mestským úradom si každý rok dohodnú čiastkovými zmluvami rozsah prác a cenu.

Ceny teda nie sú výsledkom súťaže, ale dohody. Iné firmy s podobným zameraním sú z prác pre samosprávu dlhodobo vyradené. 
Podľa občianskeho aktivistu Petra Bročku rámcové zmluvy neobsahujú špecifikáciu prác, ceny, ani žiaden finančný limit. Konkrétne práce a ich ceny sú až v čiastkových zmluvách, ktoré sa uzatvárajú každý rok. Bročka, vyštudovaný právnik, je presvedčený, že takýto postup nie je v súlade so zákonom. Obrátil sa preto na Úrad pre verejné obstarávanie, aby v Trnave vykonal kontrolu. Za údržbu zelene platí samospráva firmám približne 800-tisíc eur ročne.

Mestský úrad v Trnave odmieta, že by v prípade výberu firiem, ktoré sa starajú o zelené plochy, pochybil. Mestská právnička Jana Tomašovičová argumentuje riadnou verejnou súťažou, na základe ktorej boli podpísané rámcové zmluvy s úspešnými firmami. Rámcové zmluvy rátajú s čiastkovými zmluvami, kde je špecifikovaný rozsah prác a ich cena. ,,V tomto prípade nejde o uzatváranie čiastkových zmlúv bez verejného obstarávania, pretože v týchto zmluvách sa upravuje len cena jednotlivých položiek – pracovných operácií pri údržbe zelene,“ tvrdí Tomašovičová.
Aktivista vďaka zákonu o slobodnom prístupe k informáciám zistil, že aj keď radnica stále argumentuje verejným obstarávaním z roku 1996, žiadnu dokumentáciu o jeho priebehu už nemá. Bročka dostal na svoju žiadosť o sprístupnenie odpoveď, že mestský úrad bol povinný archivovať dokumentáciu desať rokov, preto v súčasnosti už nemá k dispozícii ani súťažné podklady, ani ďalšie písomnosti.

O zeleň v Trnave sa od roku 1996 stará päť firiem, ktoré majú podelené jednotlivé časti mesta. V roku 2003 k ním pribudla ďalšia firma, ktorá sa stará okrem zelene aj o čistotu v meste a zimnú údržbu ciest.
0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj