Pozvánka: Zachráň si svojho Afričana

  • Kultúra a spoločnosť
  • 8. marca 2013, 08:12
  • Autor:(DU/red)

Pripravte sa na večer falošných obáv, skutočného problému a inscenovaných rozpakov. V Dome umenia uvedú divadelnú hru Zachráň si svojho Afričana. Budete si ju môcť pozrieť už v stredu 13. marca o 19.00 hodine.

Päť začínajúcich hviezd pripravuje večer pre Afriku. Pomedzi africké klišé, búrlivé emócie a ich vlastné politické stratégie, sa prediera pálčivá komika pochybných vzťahov. Potrebuje dobrý úmysel hnaciu silu v podobe prominentov? Ani hudobné číslo afrického imigranta by nebolo zlé. Alebo je toto už rasizmus? 
Herci sa snažia zostať zúfalo uvoľnení, všetko by malo bežať profesionálne. Pokus urobiť dobrý benefičný večer sa však stále viac a viac vymyká spod kontroly a premieňa sa na prehliadku ich vlastnej ješitnosti. Kto bude centrom pozornosti a kto bude mať najviac prejavov?

Môže byť bieda zneužitá za účelom dosahovania vyšších cieľov? Hra o chybách a snahe o politickú korektnosť a o túžbach po lepšom svete. Režisér Roman Maroš balansuje na vratkej ploche cynizmu a nešetrí ani jednu stranu. Ani stranu aktérov benefičných zbierok, ani stranu najdôležitejšiu, ľudí, ktorí na zbierku prispievajú. Prehodnocuje slová ako adekvátny, korektný, normálny, či morálny. Všetci by sme radi nejako pomohli Afrike. Je to však skutočná pomoc, alebo je to snaha odľahčiť nášmu svedomiu? 
Ingrid Lausund je na Slovensku zatiaľ neznáma autorka. Napísala niekoľko divadelných hier, ktoré patria k stálemu repertoáru európskej scény. Ako profesorka pôsobí na umeleckých školách v Essene, Salzburgu a Berlíne. V súčasnosti žije v Berlíne.
0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava