Vo Vile dr. Lisku dnes zavonia kuchyňa
Už dnes – 7. marca o 16.30 h vo výstavných priestoroch Balneologického múzea – vo Vile dr. Lisku – otvoria výstavu s názvom Vôňa kuchyne… alebo s jedlom na ceste tisícročiami. Výstava potrvá do 19. mája.
Ak by ste sa dnes doma nudili, môžete si napríklad pripraviť makové pupáky, toto jedlo je typické vianočné, ale dobrých pupákov nie je nikdy dosť!
Na makové pupáky potrebujeme: hrnček polohrubej múky, pol hrnčeka mlieka, droždie, pol lyžičky cukru. Na posypanie mletý mak, práškový cukor a trošku masla.
Postup je takýto: Najprv si pripravíme kvások – do vlažného mlieka pridáme droždie a cukor a necháme stáť kým droždie nevypláva na povrch. Pridáme trochu soli, preosiatu múku a vypracujeme hladké cesto. Necháme nakysnúť. Z cesta tvarujeme valčeky o hrúbke asi 1 až 1,5 cm. Nakrájame na asi 2 cm kúsky a opäť necháme nakysnúť. Pečieme ich v predhriatej rúre cca 20 minút. Pupáky pred podávaním sparíme v teplej vode. Necháme namočené a občas premiešame. Počas namáčania ochutnávame, aby sme zistili, či sú pupáky nasiaknuté celé. Zmäknuté precedíme, posypeme pomletým makom zmiešaným s cukrom a polejeme horúcim maslom.
Téme – Vôňa kuchyne sa budeme venovať aj na stránkach Piešťanského týždňa.