Vo Vile dr. Lisku dnes zavonia kuchyňa

  • Spravodajstvo
  • 7. marca 2013, 10:41
  • Autor:vd

Už dnes – 7. marca o 16.30 h vo výstavných priestoroch Balneologického múzea – vo Vile dr. Lisku – otvoria výstavu s názvom Vôňa kuchyne… alebo s jedlom na ceste tisícročiami. Výstava potrvá do 19. mája.

Ak by ste sa dnes doma nudili, môžete si napríklad pripraviť makové pupáky, toto jedlo je typické vianočné, ale dobrých pupákov nie je nikdy dosť!

Na makové pupáky potrebujeme: hrnček polohrubej múky, pol hrnčeka mlieka, droždie, pol lyžičky cukru. Na posypanie mletý mak, práškový cukor a trošku masla.
Postup je takýto: Najprv si pripravíme kvások – do vlažného mlieka pridáme droždie a cukor a necháme stáť kým droždie nevypláva na povrch. Pridáme trochu soli, preosiatu múku a vypracujeme hladké cesto. Necháme nakysnúť. Z cesta tvarujeme valčeky o hrúbke asi 1 až 1,5 cm. Nakrájame na asi 2 cm kúsky a opäť necháme nakysnúť. Pečieme ich v predhriatej rúre cca 20 minút. Pupáky pred podávaním sparíme v teplej vode. Necháme namočené a občas premiešame. Počas namáčania ochutnávame, aby sme zistili, či sú pupáky nasiaknuté celé. Zmäknuté precedíme, posypeme pomletým makom zmiešaným s cukrom a polejeme horúcim maslom.

 

Téme – Vôňa kuchyne sa budeme venovať aj na stránkach Piešťanského týždňa.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 21. júna. Tento deň je Dňom kvetov, Svetovým dňom hudby a Medzinárodným dňom skejtovania. Meniny má Alojz.
  • 21.06.2025, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 20. júna. Tento deň je Svetovým dňom utečencov. V Dubovanoch sa v roku 1937 narodil výtvarník a…
  • 20.06.2025, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 21. júna 2025
Meniny má Alojz, zajtra Paulína