Bezdomovcom ponúknu prácu až neskôr

  • Spravodajstvo / Región
  • 27. februára 2013, 11:37
  • Autor:sita(m)

Experiment radnice s resocializáciou ľudí bez domova sa odkladá.
Projekt zapojenia bezdomovcov do jednoduchých prác v prospech mesta sa v Trnave odkladá. Radnica plánovala už od 1. marca ponúknuť časti ľudí bez strechy nad hlavou prácu, za čo by dostali teplé jedlo a miesto v ubytovni. Ostatní by si za nocľah museli platiť.

Podľa Petra Klenovského z Mestského úradu v Trnave nové pravidlá pre bezdomovcov začnú platiť najskôr v máji. Bezdomovci môžu momentálne zadarmo prespávať v jednoduchej nocľahárni, každé ráno ju musia opustiť aj so všetkými vecami, ktoré si nosia v igelitkách. Kto bude mať záujem pracovať, dostane sa do osobitnej časti, ktorá bude mať o stupeň vyšší štandard. ,,V praxi to bude znamenať, že títo ľudia tam budú mať svoje postele, svoju skrinku, môžu si tam nechávať svoje osobné veci. Po vykonaní určitej práce pre mesto sa do týchto priestorov môžu vrátiť aj počas dňa,“ vysvetľovala princíp projektu ešte vlani viceprimátorka Kvetoslava Tibenská. Za 3 – 4 hodiny verejnoprospešných prác by bezdomovci nedostávali peniaze, ale teplé jedlo a ubytovanie. Radnica ich chce zamestnať zbieraním odpadkov alebo hrabaním trávy. Jedným zo zámerov experimentu je odlákanie týchto ľudí z absolútneho centra mesta.

Kto z bezdomovcov nebude chcieť pracovať, bude si musieť za nocľaháreň zaplatiť. Momentálne majú strechu nad hlavou aj s hygienickým zázemím úplne zadarmo. Po novom by platili symbolickú čiastku, pravdepodobne 50 centov za noc.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 3. mája 2024
Meniny má Galina, zajtra Florián