Tematín zachraňujú, nechcú z neho stredoveký lunapark

  • Kultúra a spoločnosť
  • 15. februára 2013, 13:33
  • Autor:vd

Posledný majiteľ hradu Tematín – Mikuláš Berčéni sa narodil v roku 1665 na hrade, ktorý sa hrdo vypínal medzi Lúčanskou a Hrádockou dolinou. Mikuláš bol kľúčovou postavou v Rákociho povstaní, a keď cisár povstanie potlačil, Berčéni potajme pod rúškom tmy ušiel z hradu s pokladom a najvernejším sluhom do exilu. Zachránil si síce holý život, pretože cisárske vojská dolapili len jeho dvojníka, no svojím postojom podpísal ortieľ rodnému hniezdu.

Na výstrahu a vo veľkej zlosti nechal cisár hrad Tematín zbúrať. A tak z pyšnej perly stredného Považia ostali len rozvaliny. Písal sa rok 1710. Odvtedy prešlo už viac ako tristo rokov. A čuduj sa svete, Tematín, lepšie povedané už iba jeho majestátne torzo, má nového pána!

Od polovice minulého roka sa podarilo majetok hradu právne vysporiadať v prospech občianskeho združenia Hrad Tematín. Ak by rozpadávajúce sa kamene v hradnom múre potrebovali dýchať, predseda spomínaného združenia, študent archeológie Mojmír Choma, by dýchal za ne. Je nadšený, je mladý, má plno síl, vedomostí, skúseností a dobrú partiu, ktorá bojuje za záchranu zrúcaniny. Nie slovami, ale skutkami. O nich je náš rozhovor s týmto milovníkom historickej pamiatky.
Kto vás bližšie spozná, vie, že hoci, ako sám o sebe tvrdíte, ste papierovo Banskobystričan, študovne Bratislavčan, rodinne Ružomberčan a srdcom Piešťanec, by ste boli najradšej Tematínčan. Na hrade ste už isto strávili nejakú tú noc aj deň. Prezraďte, kedy ste sa začali bližšie zaoberať jeho záchranou?

S prácou na záchrane hradu sme začali, keď som končil štúdium na Prírodovedeckej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. Odišiel som do Dánska, kde som si robil doktorát a s ním súviselo aj moje ďalšie pôsobenie pre istú firmu v Grónsku, čo bol môj životný omyl.

Hrad ma natoľko oslovil a pohltil, že som sa po roku vrátil na Slovensko, začal som odznova s veľkým záujmom študovať archeológiu. O rok budem končiť aj toto štúdium. Dôvodom nebol však len záujem, ale aj istá nutnosť, aby som tomu, čo sa na hrade robí, viac rozumel. Ako sa povie, pamiatky zmenili môj život. Aj keď ide mnohokrát o primitívnu prácu nosenia kameňov, neuveriteľne si viem pri tom oddýchnuť.
Čo všetko ste už na Tematíne za tie roky s partiou kamarátov z vášho združenia opravili?

Na hrade už pracujeme šiesty rok a za ten čas sa nám podarilo zachrániť niekoľko hradných budov a stien. Vybudovali sme oporné piliere západnej hradby, zachránili nádvorný múr a priečku v severnom paláci, východnú baštu, ktorú zároveň aj archeologicky skúmame, a najcennejšiu časť – z pieskovca tesanú gotickú bránu, ktorú každý pozná.
Celý rozhovor nájdete v aktuálnom vydaní Piešťanského týždňa. 
POZRITE SI FOTOGALÉRIU:
0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava