Chystáte zmenu interiéru? Nervy, stresy aj peniaze vám ušetrí dizajnér

  • Spravodajstvo
  • 13. februára 2013, 10:13
  • Autor:inzercia

Hovorí sa, že zmena je život. Kým ženy si častejšie potrpia na zmenu zovňajšku, muži k zmene pristupujú s rešpektom. Ak menia auto alebo zariadenie v byte, dlho o tom uvažujú, skúmajú varianty a ponuky. Trvá dlhšie, kým sa rozhodnú. No to ešte neznamená, že ich voľba sa zapáči aj ich polovičke. Ak ide o zariadenie bytu či domu, je dobré, poradiť sa s odborníkom. V Piešťanoch sa interiérovej tvorbe s úspechom venuje už niekoľko rokov Ing. Helena Čupková. S dizajnérom je to ako s chirurgom. Čím viac operácií, tým väčšia šanca na úspech, čím viac návrhov, tým skvostnejšia úroveň. Efekt je zaručený aj s pridanou hodnotou – dušou bytu.

Mnohí sa domnievajú, že využiť tieto služby je zbytočne drahý luxus, no opak je pravdou. Zadarmo to určite nebude, no nejedná sa o sumu, ktorú by si priemerne zarábajúci človek nemohol dovoliť. V porovnaní s celkovou cenou, ktoré interiérové úpravy stoja , je odmena za dizajnérske služby len zanedbateľným zlomkom.

          Pani Čupková, predstavte sa prosím piešťanskej verejnosti.


Ako vyštudovaný stavený inžinier som už pri navrhovaní a projektovaní budov a rodinných domov riešila dispozičné a funkčné usporiadanie budúceho priestoru. Už vtedy som mysľou prechádzala priestorom a vedela si predstaviť, ako by to tam mohlo vyzerať. Aktívne sa tvorbe interiéru venujem  sedem rokov. Najprv prišli vhodné pracovné príležitosti a skúsenosti  s poradenstvom a technickou pomocou  pre klientov, ktorý si zaobstarali nové bývanie v domoch a bytoch, potom  rekonštrukcie a prestavby starších bytov a domov…

          V súčasnosti vládnu móde interiéru skôr chladné odtiene farieb, do popredia ide šedá, biela,čierna, fialová, modrá. Akú kombináciu uprednostňujete vy?


Biela a bledé farby  priestor opticky zväčšujú. Kombináciou odtieňov neutrálnych farieb /čierna, šedá/ alebo  pridaním odtieňov hnedej farby dodáte priestoru nadčasovosť. Odporúčam  práve tieto farby použiť na zabudované, nie tak často meniace sa prvky  ako sú podlahy, dvere či obklady.

Aké sú najčastejšie požiadavky vašich klientov?
Všetci klienti chcú v bývaní zmenu. Niekto má konkrétne predstavy  o novom bývaní ,niekto  nevie presne zadefinovať, čo by to malo byť.  V byte v ktorom býva, sa roky nič nezmenilo, staré veci, kedysi krásne a účelné, dnes už stratili svoj glanc  a možno stačí len premaľovať stenu, dať tapetu , vymeniť nábytok. Dnes je na výber nespočetné množstvo  rôznych dizajnových materiálov, povrchových úprav a farebných škál interiérových prvkov , takže vybrať si z nich  naozaj nie je ľahké.  Veľmi dôležitým aspektom pri rozhodovaní  sú finančné možnosti klienta. Tie určujú rozsah a časový sled interiérových úprav. To znamená, že ak si klient praje upraviť a  zariadiť interiér nábytkom do určitej ceny, nebudem mu navrhovať také riešenie, ktoré si nemôže dovoliť, ale návrh prispôsobím jeho požiadavkám.
Objednávajú si vás klienti na návrh celého domu či bytu, alebo skôr ide o čiastkové riešenia interiérov?
Z väčšej časti sú objednávky na čiastkové riešenie interiérov. Ide hlavne o prerábky panelákových bytových priestorov a  rekonštrukcie a prestavby starších domov. Je príjemné vidieť ten prerod z pôvodného zastaralého stavu do nového vkusnejšieho, materiálovo vyváženého a estetickejšieho stavu. Klientom, ktorí si postavili alebo kúpili nové domy alebo byty, či chcú  prerobiť či zrekonštruovať starý by,  riešim návrhy a komplexnú realizáciu interiéru „na klúč“.

Ak by som chcela zariadiť modernú obývačku v takej strednej kvalite, koľko by ma vyšiel návrh aj realizácia s kompletným vybavením priestorov o veľkosti cca 5×5 metrov?
Ku každému zákazníkovi pristupujem individuálne . Na základe jeho požiadaviek a vstupných informácii sa dohodneme na vypracovaní návrhu a množstve alternatív. Niekedy sa zadarí , že hneď prvá alternatíva je finálna, niekedy je tých alternatív viac, kým to celé doladíme k spokojnosti zákazníka. Obvykle jedna alternatíva návrhu interiéru obývacej miestnosti  vyjde približne od 80 eur. Cena za realizáciu sa jednoznačne nedá určiť, závisí od rozsahu, čoho by sa realizácia týkala. Je rozdiel, či sa jedná len o zariadenie nábytkom alebo komlexne vybavenie aj so stavebnými úpravami.
Aké nové smery v interiérovom dizajne nás čakajú?
Stále prevláda inklinácia k prírodným materiálom ako sú kameň a drevo , je to  proste nadčasové. Chladné kovové, sklené  a lesklé povrchy materiálov  už ustupujú. Priestor dostávajú vertikálne steny, ktoré vytvárajú základ pre dizajn a dekorácie v menších bytoch.   Je tam na nich priestor pre aplikáciu rôznych nových povrchových štruktúr . Do popredia sa dostávajú povrchy , kde sa priamo aplikuje umenie na stenu formou malieb, textílii a iných prírodných materiálov.

Kde všade ste už navrhovali interiéry?
Rodinné domy, byty, reštaurácie, bary, kancelárie  v Piešťanoch a okolitých obciach, v Trnave, Novom meste n Váhom, Bratislave.
Akom časovom horizonte ste schopná vypracovať návrh, resp. návrhy, pretože predpokladám, že klientovi dávate viacero verzií, aby si vybral.
Závisí od podkladov, ktoré mám k dispozícii. Na to aby som vypracovala návrhy , potrebujem  mať podklady  – rozmery daného priestoru /nákresy, škice s mierami, projekt/. Ak ich od zákazníka nemám, musím si priestor zamerať a zakresliť. Potom približne do  7-10 dní  viem vyprodukovať minimálne jednu alternatívu návrhu. A  tu práve začína komunikácia so zákazníkom /najčastejšie emailom/a dolaďovanie do finálnej podoby. Klient, až keď vidí svoj priestor v novom šate , vie reagovať, či sa mu to páči, alebo nie, čo prehodiť a čo zmeniť , kde dať aký odtieň farby a pod.
Kde sa oplatí kupovať nábytok, aby dlhšie vydržal a nerozpadli sa vám skrinky…
Určite väčšia pravdepodobnosť rozpadnutia skrinky je u lacných nábytkov. Pomer medzi kvalitou a cenou by mal byť vyvážený. Ani nie úplne lacné, ale ani zbytočne predražené.  Pokial máte priestor, v ktorom nemáte rozmerový problém vyskladať  nábytok typových rozmerov z obchodných reťazcov a ste technicky a prakticky zdatný a máte dostatok času sa tomu venovať, je to jedna z možností.

Ale zo skúseností viem, že skoro každý priestor je niečím atypický a práve preto je dobré k  nemu pristupovať individuálne – ušiť nábytok  na mieru. Je dobré si vypracovať návrh nábytku, kde ho vlastne uvidíte ešte skôr, ako je vyrobený . Tým, sa vyhnete aj zbytočným chybám a nedorozumeniam, ktoré by ste museli riešiť , ak by ste už nábytok mali vyrobený, nehovoriac o finančných stratách a  časových sklzoch. Takto pripravený a klientom odsúhlasený návrh by mal byť podkladom pre doporučeného dodávateľanábytku, ktorý je zodpovedný nielen za kvalitu vyrobeného nábytku ale aj za jeho montáž a osadenie do daného priestoru.
Sú v móde textílie? Koberce, záclony, závesy, dečky…
Iste. Závisí od vkusu človeka a od štýlu v akom je byt riešený. Textilné ale aj iné dekorácie dodávajú domovu  pocit harmónie, útulnosti  a tepla, dávajú domovu dušu.  Pozor, ale neprekombinovať! Menej je niekedy viac.  Tým, že na trhu je nesmierne množstvo materiálov, môže sa stať, že zvolíte do priestoru dekorácie, ktoré sú sami o sebe  nádherne, ale dokopy spolu nemusia ladiť.
Ak by ste si vy mala vybrať – objednať dizajnéra alebo spraviť si všetko sama, ako by ste sa rozhodovala?
Ja by som dizajnéra určite oslovila. Pozrel by sa na môj  priestor inými očami a  na základe svojich skúseností  by mi hneď na začiatku povedal, či sú moje  predstavy realizovateľné ako najúčelnejšie a najestetickejšie usporiadať požadovaný priestor .Keďže je ma trhu nesmierne množstvo nových materiálov , povrchových úprav a farebných odtieňov, pomohol by mi pri ich výbere, aby tvorili harmonický a vyvážený celok. Vypracuje mi návrhy- vizualizácie  a ja už budem vedieť ako to bude vyzerať. Určite si dám od neho vypracovať cenové kalkulácie  za materiál a stavebné práce a budem mať odhad, koľko ma budú interiérové úpravy stáť . Budem celkom presne vedieť, či mi vystačia financie a predídem  momentu prekvapenia, ktorý sa dosť často stáva, že na polceste prác zistím, že mi už financie na dokončenie nepostačia.

Z praxe zrejme viete povedať aj to, prečo je výhodné spojenie – dizajnér dodávateľ?
Keďže dizajnér spolupracuje s dodávateľmi nábytkov a interierových materiálov , zabezpečí mi ich dodanie za výhodnejšie ceny. Určite budem chcieť , aby mi dizajnér doporučil a zabezpečil  aj samotnú realizáciu . Pre majstrov, ktorý by mi úpravy realizovali   pripraví zrozumiteľné podklady /projekty technické podklady stavebných úprav a  inštalácií/. Pri samotnej realizácii dohliadne na kvalitu a priebeh a kvalitu prác.
 Čo stoja služby dizajnéra?
Mnohí sa domnievajú, že využiť tieto služby je zbytočne drahý luxus, no opak je pravdou. Zadarmo to určite nebude, no nejedná sa o sumu, ktorú by si priemerne zarábajúci človek nemohol dovoliť. V porovnaní s celkovou cenou, ktoré interiérové úpravy stoja , je odmena za dizajnérske služby len zanedbateľným zlomkom .
Ako zistím, ktorý dizajnér je dobrý?
Najlepšou vizitkou dobrého dizajnéra sú spokojní klienti. Klienti, ktorí odporučia vaše meno svojim priateľom a známym , ktorí sú nadšení a radi sa pochvália so svojim novým bývaním a prerobeným priestorom. Klienti, ktorí sú si vedomí, že za využitie práce dizajnéra zbytočne  nevyhodili peniaze a výsledný efekt stojí zato. Ich domov  dostal dušu…

Ing.Helena Čupková

Interiérový dizajn a projektovanie

 Tel: +421 905 637 325

Email: hc1@stonline.sk

www.hcdizajn.sk

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj