Aktivisti prinútili radnicu zverejňovať zápisnice z komisií

  • Spravodajstvo
  • 8. februára 2013, 10:32
  • Autor:(sita/red)

Trnava začala na svojej internetovej stránke zverejňovať zápisnice z rokovania komisií mestského zastupiteľstva. Radnicu k tomuto kroku prinútili miestni aktivisti, mestský úrad sa zverejňovaniu bránil. Aktivisti si zápisnice vyžiadali podľa zákona o slobodnom prístupe k informáciám a vzápätí ich „zavesili“ na svoje osobné internetové stránky.

Až potom ich Mestský úrad v Trnave zverejnil aj na oficiálnej stránke mesta. Cez komisie prechádzajú rôzne materiály ešte predtým, ako sa dostanú na rokovanie mestského parlamentu.
„Dôvodom nezverejňovania zápisníc komisií mestského zastupiteľstva je skutočnosť, že ich zasadnutia sú neverejné, pretože tieto orgány sú poradným orgánom zastupiteľstva a primátora mesta,“ vysvetľoval ešte v januári vedúci odboru vnútornej správy mestského úradu Michal Dzurjanin. Ďalším dôvodom boli podľa neho aj prerokovávané záležitosti, ktoré sa dotýkajú súkromia fyzických osôb alebo obchodného tajomstva. Dodal, že dokumenty možno zverejniť len so súhlasom komisií. Mestské zastupiteľstvo v tomto volebnom období zriadilo trinásť komisií, zápisnice väčšiny z nich sú už verejné.

Radnica len nedávno, rovnako na podnet občianskych aktivistov, zverejnila aj odmeňovací poriadok funkcionárov mesta a výšku odmien mestských poslancov za roky 2011 a 2012. Stalo sa tak až potom, ako tieto informácie na svojej stránke zverejnila aktivistka Andrea Pallang, ktorá sa k nim dostala s použitím zákona o slobodnom prístupe k informáciám.
0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava