Dosť bolo workoholizmu pri počítači, vrhla sa do vôd aktívneho starnutia

  • Spravodajstvo
  • 1. februára 2013, 14:12
  • Autor:vd

AkSen je skratka, ktorá vystihuje aktívneho seniora. Je to nezisková organizácia, ktorá ponúka priestor na pomoc aj sebarealizáciu pre seniorov nad päťdesiat rokov. Ľudia z AkSenu sa snažia vytiahnuť starších, často osamelých dôchodcov z ich domácností medzi ľudí a zaujať ich činnosťami, ktoré doteraz nerobili.

Pomáhajú aj nezamestnaným, pre ktorých vytvorili trh práce, sociálne slabým ponúkajú burzu pomoci. Zanietenou „aksenáčkou“, ktorá sa z Bratislavy presťahovala nazad do rodičovského domu v Piešťanoch, je Jarmila Staneková. Spolu so svojou dcérou Luciou Orviskou a svojou mamou Martou stáli ako tri kráľovné pri otváraní piešťanského centra AkSen-u na Teplickej ulici.
Jarmila neposedí na mieste, stále niečo vybavuje, nad niečím špekuluje a čo je najdôležitejšie, premyslene svoju myšlienku aj zrealizuje. Dôkazom toho je aj skutočnosť, že AkSen sa stal v našom meste fungujúcou organizáciou.

Človek, ktorý vás bližšie spozná, má pocit, že ste šťastná vtedy, keď môžete niekoho potešiť, pomôcť mu.
Tesne pre Vianocami sa nám vďaka sponzorom podarilo obdarovať viac ako štyristo seniorov v ôsmich domovoch dôchodcov mliečnymi produktmi a desiatim sme pomohli vo finančnej tiesni. Vo Vrbovom sme starkým z domova dôchodcov pripravili vianočné darčeky v hodnote päťsto eur. Z mliečnych výrobkov sa ušlo aj deťom v detskom domove a v Zariadení sociálnych služieb na Bodone v Piešťanoch. Takže slúžime seniorom, ktorí môžu byť aktívni, ale venujeme sa aj charitatívnym činnostiam.
Prečo ste sa rozhodli odísť z dynamickej Bratislavy do Piešťan?

Rodičovský dom v Piešťanoch zíval prázdnotou, mamina v ňom ostala sama. Keď potom v septembri 2009 založila moja dcéra Lucia Orviská, ktorá žije v zahraničí, AkSen, začala som jej pomáhať. Netušila som však, do čoho idem. V tom čase som pracovala na veľmi dobrej pozícii v Bratislave. Som workoholik, ktorý je schopný pracovať naplno aj dvanásť hodín denne. Prišla päťdesiatka a spôsob, akým som žila, sa odrazil na mojom zdraví. V Bratislave som bola v podnájme, na víkendy som chodila do Piešťan. AkSen ma stále viac pohlcoval svojimi myšlienkami konania dobra, začala som s canisterapiou. Jedného dňa som si povedala: ak je čas na zmenu, tak teraz. Nechala som svoju prácu v IT oblasti a rozhodla som sa vrátiť domov, preliečiť zdravotné problémy a venovať sa naplno AkSenu. A tak som tu. Piešťany a ľudí v nich mám veľmi rada a chcem pre nich robiť dobré veci.

Ďalšie podrobnosti si prečítate v rozhovore, ktorý nájdete v aktuálnom vydaní Piešťanského týždňa. 
0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 19. mája. Tento deň je Svetovým dňom hepatitídy. Meniny má Gertrúda.
  • 19.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
nedeľa, 19. mája 2024
Meniny má Gertrúda, zajtra Bernard