Na školy pôjde naďalej 100 percent mzdového normatívu

  • Spravodajstvo
  • 25. januára 2013, 07:51
  • Autor:sita/red(i)

Školy budú naďalej dostávať 100 percent mzdového normatívu, ako schválila v decembri vláda. Minister školstva Dušan Čaplovič zároveň chystá novelu zákona o financovaní škôl, kde chce prejsť na financovanie na triedu a nie na žiaka.
Rezort školstva pôvodne zvažoval, že na školy opäť pôjde len 90 percent mzdového normatívu a desať percent z neho by tak zriaďovatelia mohli presúvať medzi jednotlivými školami.

Zmena nariadenia však bola napokon z rokovania vlády tento týždeň stiahnutá. Rozhodli tak na základe nových zistení a stanovísk niektorých zriaďovateľov, najmä zo ZMOS-u a primátorov, že urobili zmeny a dokázali v predchádzajúcom období reagovať na populačný vývoj. 
"Na základe toho som sa rozhodol, že 100 percent bude platiť, aby sa tieto prostriedky v niektorých prípadoch nepoužívali na prevádzku, ale používali sa predovšetkým na platy učiteľov. Je vecou škôl a zriaďovateľov, ktorí doteraz optimalizáciu a reštrukturalizáciu neurobili, aby ju čo najrýchlejšie urobili a budú mať tých prostriedkov ďaleko viac," zdôraznil minister školstva.

Ministerstvo bude pripravovať nový zákon o financovaní škôl, kde sa má od budúceho roku prejsť na financovanie na jednotlivé triedy a nie na žiaka. Zriaďovateľov a jednotlivé školy na to chcú postupne pripravovať. "Ten zákon bude samozrejme mať aj iné oblasti a bude smerovať k tomu, aby sme v duchu zmien negatívneho populačného vývoja posilnili predovšetkým kvalitu triedy, kvalitu učiteľa a kvalitu vzdelávacieho procesu," zdôraznil minister. 
0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel