Ligu proti rakovine po Irenke Michnovej prevzala Mária Šišková

  • Spravodajstvo
  • 25. januára 2013, 08:07
  • Autor:vd

Symbolom boja proti rakovine je žltý jarný kvet – narcis. Pre Piešťancov bola takýmto žltým slniečkom zosnulá predsedníčka Ligy proti rakovine Irena Michnová. Ešte kým Irenka žila, túžila po empatickej, ale aj energickej nasledovníčke, ktorá prevezme jej úlohu a vlastným životom, posilneným bojom s rakovinou, ukáže cestu ďalším ľuďom. Irenka sa modlila dobre. Práve nad jej hrobom dozrelo rozhodnutie v srdci jej nasledovníčky.

A tak sa mladá žena, ktorej osud nadelil dvakrát v jedinom roku strašnú ranu v podobe rakoviny, stala predsedníčkou Irenkinej ligy. Od nového roka „kope“ za toto zoskupenie úžasných bojovníkov nový kapitán. Volá sa Mária Šišková.
Ste novou predsedníčkou Ligy proti rakovine (LPRa). Máte cestu preoranú Irenou Michnovou, ktorá sa stala symbolom skutočného boja proti rakovine. Čo vám táto žena dala?

Vážim si Irenku Michnovú, dosť som o nej čítala, ale osobne som ju, bohužiaľ, nestihla spoznať. Napriek tomu mi táto krehká žena dala odvahu rozhodnúť sa pomáhať ľuďom postihnutým touto chorobou. Z rozprávania viem, že bola veľmi silná žena s nesmiernou snahou pomôcť každému. Verím, že budem jej dobrou pokračovateľkou a aj ja pomôžem tým, ktorí to odo mňa príjmu. V tom mi pomáha nielen Irenkina pravá ruka, jej manžel, ale aj všetci aktívni členovia ligy.
Mária Šišková

Rozhodovali ste sa dlho, či vziať alebo nevziať funkciu, ktorá dosť zaväzuje…

Nie som ešte vo veku, keď by som mala sedieť doma pri televízii, a len čo sa mi trochu uľavilo, hľadala som nejaké uplatnenie a náhodou, možno riadením osudu, prišla práve táto ponuka. Myslím si, že som sa rozhodla už na jej pohrebe, kde som stretla veľa členiek Ligy proti rakovine, zvlášť na mňa zapôsobila prezidentka doktorka Eva Siracká. V tom pohnutí emócií a citov dozrelo moje rozhodnutie.
Aj vy ste prekonali onkologické ochorenie, kedy a ako ste sa o ňom dozvedeli?

Bolo to veľmi rýchle a nečakané, vlastne tak ako u mnohých iných pacientok. Bola som na preventívnej prehliadke, ale keďže som predtým spadla a bolelo ma na hrudi, ale modrinu som nemala, spýtala som sa to lekára. Odobral mi z toho bolestivého miesta vzorku. O týždeň som mala prísť na kontrolu. Ale cestou do práce mi zavolali, aby som prišla čo najskôr do ambulancie. Namiesto do práce som šla k lekárovi. Bolo to 7. februára 2010 ráno a ja som sa od MUDr. Bellu dozvedela, že mám na hrudi karcinóm. Už na druhý deň som sa stala pacientkou Onkologického ústavu svätej Alžbety na Heydukovej ulici v Bratislave.

Celý rozhovr nájdete v aktuálnom vydaní Piešťanského týždňa. 
0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín