Pamiatkari nedovolia vzácny most premiestniť

  • Spravodajstvo
  • 21. januára 2013, 15:49
  • Autor:sita/red(i)

Trojklenbový tehlový most z druhej polovice 17. storočia na ceste k leopoldovskej väznici musí zostať na svojom mieste. Pamiatkari nedajú súhlas na jeho rozobratie a premiestnenie. S myšlienkou premiestnenia mosta prišli niektorí leopoldovskí poslanci, podľa ktorých by to bolo lacnejšie ako jeho rekonštrukcia.

Mesto Leopoldov, ktorému vzácny most patrí, tak zrejme bude musieť nájsť peniaze na spevnenie a obnovu mosta, ktorý sa postupne rozpadáva. "Zámer rozobrať most a postaviť ho na inom mieste nám zatiaľ oficiálne nebol predložený a z hľadiska ochrany pamiatkového fondu je takýto postup neprípustný," povedala Eva Šabíková z Krajského pamiatkového úradu v Trnave.
Na most, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou, je vypracovaný zámer na obnovu, podľa ktorého je potrebné postupovať. Ten ráta s obnovou a spevnením stavby klasickými postupmi.
Cestný most pochádza z obdobia výstavby protitureckej pevnosti v rokoch 1665 – 1669. V minulosti preklenoval bažinaté meandre Váhu, ktoré sú dnes už vyschnuté. Pamiatkari si na moste cenia jeho starobylosť, ojedinelosť, dokumentačnú aj architektonickú hodnotu.
0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava