Na rozprávku o Troch grošoch sa má premeniť neobývaný dom

  • Spravodajstvo
  • 18. januára 2013, 09:56
  • Autor:JK

Vyznieva to tak trochu neskutočne: V mestskej časti Piešťan, Kocuriciach, kde žijú ani nie tri stovky obyvateľov, stojí neobývaný väčší rodinný dom. Nevystavuje sa nijako na obdiv, skôr sa schováva za blízke stromy. Bodaj by nie, jeho zovňajšok aj vnútrajšok by zúfalo potreboval rekonštrukciu. Ťažko si objekt predstaviť ako útočisko pre mentálne postihnutých ľudí, vozičkárov, týrané alebo opustené matky s deťmi… Napriek tomu sa má s ním takáto rozprávková premena udiať.

Za nápadom stojí tridsaťštyriročná Anna Bandíková z Vrbového, ktorá je zakladateľkou neziskovej organizácie poskytujúcej všeobecne prospešné služby. Názov má príznačný – Tri groše.
„Takýto zámer mi napadol pred tromi rokmi. Pôvodne som uvažovala len o domove dôchodcov. Začala som týmto smerom podnikať kroky spolu s tromi dievčatami,“ hovorí A. Bandíková. Pracuje ako účtovníčka v detskom domove, ktorý sa nachádza len na skok od vysnívaného domu. Tri roky sa pokúšala zohnať adekvátny objekt v Piešťanoch alebo jeho blízkom okolí. „Keď som niečo aj objavila, niektorí ľudia si pýtali za neho nehorázne sumy,“ spomína šéfka neziskovky. Ako to dopadlo? „Kamarátky odskočili, už ich to celé deprimovalo.“

A. Bandíková nám ukazuje dom, ktorý sa stal tým vyvoleným. Sprevádza ju budúci riaditeľ zariadenia Rastislav Peceň. Ten pracuje ako učiteľ na základnej škole vo Vrbovom a zhodou okolností kedysi učil aj svoju šéfku. No tentoraz si úlohy vymenili.

O tejto téme si viac prečítate v aktuálnom vydaní Piešťanského týždňa.
0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava