Z ručne kolorovaných diapozitívov – nástenný kalendár

  • Spravodajstvo
  • 17. januára 2013, 11:58
  • Autor:Vladimír Krupa

Piešťanci ale aj návštevníci nášho mesta iste privítajú existenciu nového nástenného kalendára. Vydalo ho Balneologické múzeum, ide o limitovanú edíciu nástenného trinásťlistového farebného kalendára „Piešťany 2013“. Nájdete v ňom 13 jedinečných kolorovaných fotografií Piešťan z 30. rokov 20. storočia.

 Prevažná väčšina fotografií v kalendári ešte nebola publikovaná.
V roku 2005 sa nám podarilo darom získať do zbierok Balneologického múzea súbor 90 diapozitívov z obdobia 30. rokov 20. storočia, spolu s ďalšími materiálmi. Daroval nám ich pán Steven Dorner žijúci v Anglicku. – Londýne a Portsmouthe.  Jeho otec Ing. Heinrich Doerner vo Veľkej Británii – v Londýne riadil kanceláriu „The Pistany Agency Limited“ zastupujúcu a propagujúcu piešťanské kúpele.
     V dôsledku ďalšieho vývoja, ktorý viedol až k vypuknutia 2. svetovej vojny tu napokon pán Doerner ostal natrvalo.     
     Súbor ručne kolorovaných diapozitívov pochádza práve z londýnskej kancelárie kde ich využívali na propagáciu pred potenciálnymi návštevníkmi Piešťan v druhej polovici 30. rokov 20. storočia. V istom zmysle je súbor zaujímavo komplexný, vytvorený s premysleným zámerom propagovať Piešťany. V rámci neho je niekoľko úvodných diapozitívov, ktoré mali diváka zorientovať kde sa vlastne Piešťany nachádzajú. Úlohou ďalších diapozitívov bolo prezentovať príťažlivosť a rôzne aspekty Piešťan – kúpeľov, mesta a najbližšieho okolia.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 30. apríla. Tento deň je Svetovým veterinárnym dňom. Meniny má Anastázia.
  • 30.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 1. mája. Tento deň Sviatkom práce, Sviatkom sv. Jozefa robotníka, patróna všetkých pracujúcich a Svetovým dňom astmy.…
  • 01.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 2. mája 2024
Meniny má Amarila, Pamela, zajtra Žigmund