Výťažky z kvetov konopy sa používajú aj ako doplnok liečby anorexie

  • Spravodajstvo
  • 11. januára 2013, 10:30
  • Autor:ip

Pracovníci Centra výskumu rastlinnej výroby v Piešťanoch koncom roka zorganizovali zaujímavú besedu. Týkala sa doposiaľ démonizovanej rastliny – konopy siatej. O účinkoch a využití tejto stáročia známej a používanej rastliny hovorila agroporadkyňa a členka občianskeho združenia Konopa a združenia Le-galizace.cz Hana Gabrielová.

Piešťanskému týždňu zodpovedala niekoľko otázok o využití konopy – najuniverzálnejšej rastliny na svete.

Ľudia majú stále voči tejto rastline predsudky, aký je teda rozdiel medzi konopou a marihuanou?

Konopa je druhový názov pre rastlinu, ktorá podobne ako ľan sa radí medzi olejnopriadne rastliny, pretože poskytuje pevné vlákno a olejnaté semienka. Konopa je dvojdomá a kvety samčích rastlín netechnických odrôd obsahujú obvykle od 3 až 12 percent látky, ktorá spôsobuje zmenený stav vedomia. Tieto sušené vrcholky samčích rastlín sa potom nazývajú marihuanou. Oproti tomu legálne pestovaná konopa v zemiach Európskej únie nesmie obsahovať nad 0,2 percenta tetrahydrocannabinolu (THC – hlavná psychoaktívna zložka, pozn. red.)

Existoval v prírode druh konopy bez THC alebo jeho vypestovanie sa dosiahlo šľachtením?

Po zákaze pestovania konopy, v jednotnej dohode OSN o omamných látkach z roku 1961 sa Francúzi usilovali o možnosť legálne pestovať konopu, a to cestou vyšľachtenia vybraných odrôd. Cieľom bolo zníženie obsahu THC pod 0,2 percenta a umožnenie pestovania na priemyselné účely. To sa nakoniec podarilo a dnes zoznam povolených odrôd v EÚ obsahuje 20 položiek.
Mohli by ste v skratke opísať históriu, kedy a ako sa konopa stala nezákonnou?

Démonizácia a zákazy konopy pochádzajú z minulého storočia a súvisia skôr predovšetkým s ekonomickými a politickými záujmami ako s jej účinkami. Úspešným lobovaním u amerických zákonodarcov sa podarilo niekoľkým priemyselníkom urobiť z užívania marihuany symbol morálneho úpadku a zlozvyk, ktorý vedie k závislosti od tvrdých drog. Ťahúňom celej štvanice proti konope bol Harry J. Anslinger, šéf Federálneho úradu pre narkotiká, ktorého podporoval tlačový magnát Randalph Hearst, presadzoval v roku 1937 prohibíciu konopy. Svoju úlohu tu zohrali aj záujmy chemického koncernu Du Pont, ktorý v tej dobe vynašiel nylonové vlákno a ďalšie priemyselné odvetvia, ktorým by konopa mohla konkurovať. V roku 1961 bola konopa v USA zapísaná na zoznam Jednotnej dohody OSN o omamných látkach, a tak sa stala celosvetovo zakázanou látkou.

Ďalšie podrobnosti o konope sa dočítate v aktuálnom vydaní Piešťanského týždňa. 
0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 6. mája. Tento deň Medzinárodným dňom bez diét. Meniny má Hermína.
  • 06.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 9. mája. Tento deň je Dňom Európy a Európskym dňom opery. Meniny má Roland.
  • 09.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 8. mája. Tento deň je Dňom víťazstva nad fašizmom a Svetovým dňom červeného kríža. Meniny má Ingrida.
  • 08.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 9. mája 2024
Meniny má Roland, zajtra Viktória