V Domume momentálne nachádza strechu nad hlavou až 35 detí

  • Spravodajstvo
  • 11. januára 2013, 09:02
  • Autor:jk

Čím nižšie klesá stĺpec teplomeru, tým viac bezdomovcov a ľudí v ťaživej sociálnej situácii využíva zariadenie sociálnych služieb Domum v Piešťanoch. Tohtoročná zima nie je výnimkou.

Stredisko fungujúce už od roku 2001 je trochu akoby nafukovacie – ešte sa nestalo, že by záujemca musel zostať pred jeho prahom. Potvrdzujú to aj slová vedúcej zariadenia Jany Maronovej: „Nocľaháreň má kapacitu deväť postelí. Ale bez problémov ju vieme zväčšiť na pätnásť, teraz v zimnom období aj na dvadsať. Keď treba, pridajú sa postele aj na chodbu, aby sme niekomu nemuseli povedať dovidenia, vás neberieme.“
Ubytovací poriadok jasne stanovuje, že využiť nocľaháreň môžu len ľudia, ktorým nekoluje v krvi nejaké to promile alkoholu. Nad týmto kritériom, predovšetkým v zimných mesiacoch, vedenie Domumu prižmuruje oči. Pre potúžených alkoholom slúži izolačná miestnosť s dvomi posteľami. Ako inak, v prípade potreby sa i táto kapacita dá nafúknuť. 

Pracovníci zariadenia nevedú štatistiky o počte bezdomovcov v kúpeľnom meste, no raz mesačne v spoločnosti príslušníkov mestskej polície v skorých ranných hodinách obchádzajú kritické lokality a oslovujú ľudí bez strechy nad hlavou. „Zisťujeme, čo potrebujú. Niektorí z nich chcú naše služby využiť, iní ich odmietajú,“ opísala nám situáciu J. Maronová.
Bezdomovcov lákajú lokality ako opustené hotely, bývalá jedáleň na Meštianskej ulici, blízkosť pubov a krčiem. Nepohrdnú ani prázdnymi objektmi na Lodenici a obľúbeným ležoviskom sú pre nich pľacy pri futbalom štadióne alebo Krajinskom moste.

Viac o tejto téme sa dočítate v aktuálnom vydaní Piešťanského týždňa. 
0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela