Cibulková kruto prehrala vo finále v Sydney s A. Radwanskou

  • Šport / Tenis
  • 11. januára 2013, 11:13
  • Autor:sita/red(i)

Slovenská tenistka Dominika Cibulková prehrala v piatkovom finále dvojhry na turnaji WTA Apia International v austrálskom Sydney (Premier, dotácia 690 000 USD, tvrdý povrch Plexicushion vonku) s favorizovanou Poľkou Agnieszkou Radwanskou nasadenou ako prvou za 63 minút hladko 0:6, 0:6. Vo všetkých svojich predchádzajúcich singlových vystúpeniach na seniorskej úrovni od roku 2004 nazbierala aspoň dva gemy.

Dianie na kurte v Ken Rosewall Arene pritom väčšinu zápasu zďaleka nebolo také jednoznačné, ako napovedá výsledok. Dvadsaťtriročná Cibulková mala už v úvodnom geme štvrtého vzájomného súboja dva brejkbaly, na príjme v tretej hre viedla 30:0 a pri stratách podania v druhej aj štvrtej zhodne bola minimálne na zhode. Na returne v piatom geme jej nebolo nič platné, že sa z 0:40 prepracovala až k brejkbalu. Malo ho aj vo vstupnej hre druhej časti, ale nedala a pod vplyvom nepriaznivého vývoja skóre sa jej koncept postupne úplne rozpadol. Ku koncu sa napriek všetkej bojovnosti už prejavila aj frustrácia. 
Cibulková vo svojom siedmom finále na hlavnom profesionálnom okruhu doplatila na slabšiu efektivitu v kľúčových okamihoch a prehnanú horlivosť, z ktorej vyplynul priveľký počet nevynútených chýb. Nekontrolovaná intenzita bola proti odolnej taktičke Radwanskej kontraproduktívna.  Slovenka síce bola na víťazné údery lepšia 15:7, lenže zároveň urobila v tucte gemov o 28 nevynútených chýb viac (36:8). Nepremenila žiadny zo štyroch brejkbalov, šampiónka zužitkovala 6 z 11 takýchto možností. 

"Bol to pre mňa skvelý týždeň a dúfam, že počas neho som potešila fanúšikov mojimi výkonmi. Ospravedlňujem sa im za dnešok. Nebolo to pre mňa veru práve najvydarenejšie finále, gratulujem Agnieszke k triumfu," povedala Cibulková na slávnostnom ceremoniáli. "Dominika si na tomto turnaji počínala natoľko výborne, že si dnes nezaslúžila až takýto výsledok. Mrzí ma, že to dopadlo takto jasne," skonštatovala Radwanská, ktorá si pripísala 12. trofej, druhú tohtoročnú po úspechu v novozélandskom Aucklande.
Zverenkyni kapitána fedcupovej reprezentácie SR Mateja Liptáka Cibulkovej teda napokon zostal až priliš vzdialený tretí singlový titul na hlavnej profesionálnej úrovni po Moskve 2011 a Carlsbade 2012. Rovesníčka z Krakova Radwanská už vedie v bilancii zo vzájomných stretnutí 4:0. Nadviazala na úspech 6:0, 6:3 z 3. kola newyorských grandslamových US Open 2008.

Semifinalistka Roland Garros 2009 Cibulková si odnáša z dejiska OH 2000 na melbournské Australian Open prémiu 62 300 USD a 320 bodov do renkingu. Radwanskej patrí 470 bodov a 117 000 dolárov. Cibulková v Sydney premiérovo v kariére zdolala viac ako dve členky Top 10 na rovnakom podujatí – Češku Petru Kvitovú, Talianku Saru Erraniovú a Nemku Angelique Kerberovú. Viac ako jednu takúto súperku pritom v minulosti prekonala na identickom turnaji iba raz – v sezóne 2008 v Montreale Srbku Jelenu Jankovičovú a Rusku Jelenu Dementievovú. Dovedna má na konte 17 triumfov proti hráčkam z prominentnej desiatky. 
Cibulková bola prvou nenasadenou finalistkou v Sydney po šiestich rokoch, v sezóne 2007 takýto kúsok zvládla spomenutá Jankovičová. Celkovo bola Slovenka v tomto smere len piata, podarilo sa to aj Američankám Jennifer Capriatiovej a Venus Williamsovej a domácej Samanthe Stosurovej. 

Pätnástka svetového rebríčka Cibulková už bola aj na 12. mieste v hodnotení, teraz sa posunie na 14. priečku. Na adrese Rod Laver Drive hrala šiesty raz a prekonala svoje doterajšie miestne maximum v podobe štvrťfinále zo sezón 2010 a 2011 o dve kolá. Vlani sa lúčila v osemfinále, keď nestačila na Dánku Caroline Wozniacku. 
Finalistka vlaňajšieho Wimbledonu Radwanská si o dva úspechy posunula miestny rekord v podobe semifinále z ročníka 2012. V tejto sezóne má zápasovú bilanciu 9:0, a to bez straty setu. Zostane na 4. pozícii v počítačovom poradí, už bola aj na druhej. 
0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel