Pravoslávna cirkev si chce obnoviť pôvodný chrám

  • Spravodajstvo
  • 7. januára 2013, 09:33
  • Autor:(sita/red)

Vianoce v Trnave a okolí oslávilo v nedeľu 6. januára niekoľko desiatok pravoslávnych veriacich. Sviatok Troch kráľov je pre veriacich, ktorí sa pridŕžajú Juliánskeho kalendára, Štedrým dňom.

Pravoslávna cirkevná obec v Trnave bola obnovená v roku 1994, na bohoslužby má prispôsobený jeden z domov na Sladovníckej ulici. Na víkendové bohoslužby chodí podľa duchovného správcu Miroslava Krutského približne 15 ľudí.
„Prichádzajú Slováci, Rusíni, Srbi, Bulhari, Rusi a Ukrajinci. Sú to ľudia, ktorí tu žijú alebo sa sem prisťahovali za rodinou a prácou. Občas prídu aj veriaci, ktorí sú v neďalekých piešťanských kúpeľoch,“ povedal Krutský. V Trnave sú aj študenti pravoslávneho vyznania z východného Slovenska, na bohoslužbách ich zatiaľ nevidieť.
Pravoslávni majú svojho kňaza v Trnave od septembra minulého roku. Miroslav Krutský za veriacimi zatiaľ dochádza len na víkendy, na jar by sa mal presťahovať do novopostavenej farskej budovy. Jeho prioritou je rekonštrukcia pôvodného chrámu sv. Trojice a priestorov pravoslávnej cirkvi na Štefánikovej ulici, kde sa už v 18. storočí konali pravoslávne bohoslužby. Po vrátení zreštituovaného majetku je chrám v dezolátnom stave a potrebuje kompletnú obnovu.
Pri sčítaní obyvateľov sa k pravoslávnemu vierovyznaniu v okrese Trnava prihlásilo 169 ľudí, z toho v Trnave 102 ľudí. Pôvodnú náboženskú obec aj s kňazom vytvorili v polovici 18. storočia grécki a srbskí obchodníci. V pôvodnom kostole sa bohoslužby konali až do polovice 20. storočia. Po roku 1989 sa pravoslávna cirkev o svoj pôvodný majetok súdila s mestom Trnava, spor vyhrala. Napriek tomu si za svoje sídlo zatiaľ pravoslávni zvolili iné priestory na Sladovníckej ulici.
Na Slovensku sa hlási k Pravoslávnej cirkvi približne 80 000 veriacich. Väčšina z nich žije na východe republiky. Administratívne sa Pravoslávna cirkev delí na dve eparchie – prešovskú a michalovskú. S migráciou obyvateľstva vznikli i mnohé cirkevné obce na strednom a západnom Slovensku.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 4. mája 2024
Meniny má Florián, zajtra Lesana